Sarajevo domaćin najveće svjetske konferencije o provjeri činjenica

Global fact, najveća i najuticajnija svjetska konferencija koja okuplja fact-checking redakcije, naredne godine će se održati u Sarajevu.

Ovaj globalni događaj će okupiti između 500 i 600 medijskih profesionalaca/ki i učesnika/ca iz svijeta novinarstva, fact-checkinga, borbe protiv dezinformacija, akademske zajednice, informacijskih tehnologija i medijskih studija, a organizuje ga Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN) dok je lokalni partner i domaćin Udruga građana „Zašto ne“ i SEECheck mreža čije su članice Raskrinkavanje.ba i Istonomjer iz Bosne i Hercegovine, Raskrinkavanje.me iz Crne Gore, Faktograf iz Hrvatske, Raskrikavanje i Fake News Tragač iz Srbije i Razkrikavanje iz Slovenije.

Konferencija se do sada održavala u velikim svjetskim centrima i gradovima kao što su London, Buenos Aires, Madrid, Rim, Kejp Taun, Oslo i Seul, a u njoj je učestvovalo više od 3.700 ljudi sa svih kontinenata.

Među dosadašnjim istaknutim učesnicima i učesnicama prethodnih godina nalaze se dobitnica Nobelove nagrade, urednica Replera Maria Resa (Filipini), dobitnica Pulicerove nagrade, istoričarka En Eplbaum, profesor novinarstva na Djuk Univerzitetu i jedan od pokretača IFCN-a Bil Ader, te urednici/e fact-checking redakcija u uglednim medijskim kućama, Glen Kesler iz Vašington Posta, Barbara Vitaker iz Asošiejted Presa i drugi.

Takođe, Na Global Factu su do sada učestvovali/e i predstavnici/e brojnih onlajn platformi kao što su Fejsbuk, TikTok, Gugl.   

IFCN, koji uz saradnju SEECheck mreže organizuje ovaj događaj, čini više od 140 medijskih redakcija koje su posvećene provjeravanju činjenica i potpisnice su njegovog Kodeksa principa. Ove redakcije dolaze iz 65 zemalja te svoje sadržaje objavljuju na 80 jezika a zbog svog rada na promociji novinarstva zasnovanog na činjenicama, IFCN je 2021. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

Direktorica IFCN-a Endži Drobnic Holan kazala je da su fakt-čekeri iz BiH i cijele regije od početka su dio Međunarodne mreže za provjeru činjenica, i nalaze se među njenim osnivačima, te neumorno rade da u svojim zajednicama promovišu tačne, visokokvalitetne informacije.  

„Radujemo se što će fakt-čekeri iz cijelog svijeta tokom ovog okupljanja moći da dožive i ljepotu i istoriju Sarajeva”, rekla je Holan.

Voditeljica programa za provjeru činjenica u Udruženju „Zašto ne“, Tijana Cvjetićanin, kazala je da su uzbuđeni što će sa IFCN-om raditi na organizaciji idućeg Global Facta u Sarajevu.

„Naša regija je godinama u prvim redovima borbe protiv dezinformacija i izuzetno nam je drago smo što će se sljedeće okupljanje naše zajednice desiti ovdje, u samom njenom srcu. Posebno smo zahvalni na prilici da sa ostalim redakcijama iz cijelog svijeta podijelimo duh solidarnosti i saradnje koji njegujemo kroz našu regionalnu mrežu SEE Check”, rekla je Cvjetićanin.

Više informacija o datumu održavanja, prijavama i mogućnostima onlajn učestvovanja bit će saopšteno u narednom periodu. Kako je najavljeno, Global Fact 12 održat će se 2025. godine u Rio de Žaneiru.