Skupština hitno da profunkcioniše

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva poslanike i poslanice Skupštine da hitno odblokiraju rad ove institucije i omoguće njeno nesmetano funkcionisanje, kako to predviđa Ustav Crne Gore.

Nažalost, izabrani predstavnici/e građana/ki su, u moru političkih kalkulacija, izgleda zaboravili da je našoj državi potrebna funkcionalna institucija, koja ima svoje važne obaveze definisane Ustavom i dobrim demokratskim praksama razvijenih demokratija.

Umjesto ovoga, odlučili su se da najvažniju instituciju podrede svojim partijskim interesima, pa ni tri mjeseca nakon izbora mi nemamo funkcionalan parlament. Ako tome dodamo da je Skupština raspuštena 17. marta, od kada nije mogla djelovati u skladu s Ustavom i zakonom, dolazimo do gotovo nevjerovatne činjenice da je vitalna institucija, odlukom političkih elita, u blokadi gotovo pola godine.

Da bi se ova pojava dobro pokrila u PR smislu, smišljen je model po kome građani/ke treba da povjeruju da su uspostavljanje funkcionalnosti Skupštine i podjela resora u Vladi neraskidivo vezani što nema uporište ni u našem Ustavu, niti u demokratskim praksama. Takođe, tu su floskule o poštovanju “volje naroda” koje treba da nas ubijede kako su skupština i vlada jedna te ista institucija.

Ranije uspostavljena praksa da se vlada tretira kao parlament, da se na njenim sjednicama dešava svakodnevno preglasavanje, da je tropetinska ili dvotrećinska većina na strani vlasti uslov da se kod nas dese dugo čekane i mnoštvo puta opstruirane reforme, nema nikakvo uporište u duhu Ustava i demokratskim praksama. Ustavne promjene iz 2013. godine nijesu imale za cilj političku trgovinu na malo i veliko ili stvaranje jednoumlja. Naprotiv, smisao ovih promjena bio je da se, u doba neprikosnovene vladavine DPS-a, poboljša pozicija opozicije i tako dođe do najboljih kandidata čije su reference nesporne. Ista politička logika važi i izborni zakon koji opoziciji treba da omogući realnu moć prilikom utvrđivanja uslova za fer izbore.

Međutim, politička scena u Crnoj Gori se godinama unazad ne bazira na demokratskim principima već na njihovom poništavanju. Nedemokratski obrasci ponašanja koji imaju višedecenijsko utemeljenje su ključni “principi” vođenja politike i imaju za cilj ostvarivanje profita za većinu političkih ali i razne inostrane centre moći.

Ovi obrasci su po ko zna koji put upotrijebljeni sa više strana i nakon parlamentarnih izbora. Većina političkih subjekta, te formalni i neformalni centri moći, ne žele da poštuju demokratska pravila već žele da vode politiku pritiscima, netransparentnim pregovorima, evidentnim političkim trgovinama i ucjenama.

U demokratskim društvima onaj ko je dobio mandat treba da nesmetano, na bazi principa i vrijednosti, donese odluku ko će je činiti i da za to snosi političku odgovornost. Crnoj Gori treba demokratska i reformska vlada koja je spremna da ruši ove političke obrasce i suprotstavi se provincijskom načinu vođenja politike. Ukoliko nije moguće formirati takvu vladu smatramo da će manja šteta za naše društvo i proces priduživanja EU nastati raspisivanjem vanrednih izbora nego stvaranjem još jedne klijentelističko-populističke izvršne vlasti.

Zato pozivamo na što hitnije uspostavljanje vitalnih institucija kako bismo se pokušali baviti politikama, a makar malo po strani ostaviti političarenje i trgovinu koji su postali obrazac koji će, ako se nastavi, biti fatalan za ovo društvo i državu.

Dragan Koprivica,

izvršni direktor CDT-a