CDT traži ocjenu ustavnosti Zakona o predsjedniku

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je danas Ustavnom sudu podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o predsjedniku Crne Gore koje se tiču promjene ustavnih nadležnosti predsjednika.

Pozdravljamo izbor sutkinja Ustavnog suda, uz očekivanje da će u najkraćem roku biti izabran i četvrti nedostajući sudija i time ovaj sud biti kompletiran, kako bi svoj rad obavljao u punom kapacitetu.  

Pozivamo Ustavni sud da u hitnom roku pokrene odgovarajuće procedure i da se što prije izjasni o našoj inicijativi. Imajući u vidu da sporne zakonske odredbe već proizvode pravno dejstvo i stvaraju političku destabilizaciju, brzina djelovanja Ustavnog suda u zaštiti pravnog poretka u ovom slučaju je od velike važnosti.

Izmjene Zakona, usvojene u decembru 2022. godine, narušavaju ustavnu ravnotežu vlasti i mijenjaju smisao crnogorskog Ustava.  

Usvajanje ovog zakona predstavlja jedan u nizu postupaka parlamenta koji su usmjereni na podrivanje demokratije, nakon neustavnog odlaganja lokalnih izbora, prekrajanja izbornih jedinica u toku izbornog procesa, razrješenja ministara u vladi koja je izgubila povjerenje i sl. 

Spornim izmjenama, umjesto razrade ustavnih normi izvršeno je dopisivanje Ustava oduzimajući ustavna ovlašćenja predsjedniku Crne Gore, da predlaže mandatara i postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inostranstvu.  

Ustavna ovlašćenja predsjednika države, koji se bira na neposrednim izborima, ne mogu biti predmet promjene kroz akt niže pravne snage. Posebno je problematično što ove odluke predstavljaju rezultat političkog sukoba sa pojedincem koji u datom momentu obavlja funkciju predsjednika.  

Dodatno, oduzimanje ovlašćenja koja su predsjedniku data Ustavom, kao izvršnom organu, svodi instituciju predsjednika na protokolarni organ što nije bila namjera ustavopisca.  

Zato apelujemo na Ustavni sud da našu inicijativu što prije stavi na dnevni red i da sprovede transparentan postupak izjašnjavanja o njoj.

Biljana Papović,

zamjenica izvršnog direktora CDT-a