Kad se na dezinformacije žmuri onda strada demokratija

Kada državna politika i institucije izaberu da zažmure na opasnu pojavu poput dezinformacija građani umjesto objektivnih medija dobijaju portale koji su fabrike lažnih vijesti, protočni bojler za stranu propagandu i maligni uticaj, izvore govora mržnje i nekontrolisano širenje lažnih vijesti na društvenim mrežama.

Kako bi ukazao na ovaj rastući problem Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u petom nastavku publikacije „Podrivanje demokratije u Crnoj Gori“ opisao je 11 najupečatljivijih slučajeva podrivanja demokratije i uticanja na društveno-politička dešavanja kroz dezinformacije.

Da se dezinformacije koriste u izborne svrhe svjedočili smo tokom svih izbornih procesa od osnivanja Raskrinkavanja 2018. godine. Tako su nas tokom parlamentarnih izbora 2020. godine kada su mediji iz Beograda uredno „obavijestili“ građane da će huligani iz Hrvatske u grupama doći da u Crnu Goru da naprave haos, kada su „izvještavali“ da su vatrogasci spremili svoje kamione za gaženje građana, a Fejsbuk stranice sa desetinama hiljada pratilaca pozivale građane da što prije glasaju jer se i crnogorska policija sprema da – pravi haos.

Isti „počinoci“ su zlokobno najavljivali haos i za lokalne izbore u Nikšiću kada je „300 momaka“ opet trebalo da pravi haos, previđajući i da će predsjednik države ugasiti struju u Nikšiću kako bi izbori bili neregularni.

Da politika vrlo vješto koristi dezinformacije uvjeravaju nas i lažna istraživanja javnog mnjenja koja su pred izbore postala toliko redovna pojava da ih čak i partije objavljuju na svojim zvaničnim sajtovima.

Kroz dezinformacije se građanima Crne Gore svakodnevno servira i anti-EU narativ i to kroz neistine o zabrani krštavanja djece, primoravanje roditelja da djecu oblače u odjeću za drugi pol, dok se na ekonomiju i turističku sezonu udara sezonskim dezinformacijama o ajkulama na crnogorskom primorju.

Globalna pandemija koronavirusa potpuno je ogolila opasnost dezinformacija i njihovu moć da utiču na lično i javno zdravlje kada je počelo masovno nagovaranje građana da odbiju imunizaciju protiv bolesti koja je odnijela milione života jer ih neko navodno želi čipovati, zagovaranje korištenja lijeka za krave i konje da bi se konačno tvrdilo da je svaka smrt javne ličnosti povezana sa vakcinom.

Sve ovo, uz nebrojene druge primjere, se desilo u samo dvije godine. To jasno ukazuje da dezinformacije imaju neograničen potencijal za podrivanje demokratije i ljudskih prava te da crnogorske institucije više ne smiju zatvarati oči pred ovim problemom i praviti se slijepe kada se novcem građana plaćaju reklame na sajtovima koji su jedan od uzroka problema koji ugrožava ne samo medije, već cjelokupno društvo.

Kompletnu publikaciju možete pročitati ovdje. 

Marko Vukajlović

Raskrinkavanje.me