Neka bude miran i zakonit izborni dan: Glasaj slobodno!

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva organe za sprovođenje izbora (OIK-e, biračke odbore i DIK) da sjutra ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka. Ključni interes ovih organa mora biti zakonit i fer izborni dan.

Pozivamo liste koje učestvuju na izborima da se zakonito ponašaju u toku izbornog dana, da uklone svoje štabove od biračkih mjesta, da se uzdrže od nasilja i da omoguće biračima da slobodno i neometano donesu odluku da li i za koga žele glasati na izborima.

Apelujemo na tužilaštvo i policiju na uzdržanost od prekomjernih reakcija u toku izbornog dana, ali i na aktivan odnos prema eventualnim počiniocima krivičnih djela na i oko biračkih mjesta, kao i svih počinilaca djela koja se tiču izbornog procesa. Njihov zadatak je, da sa svoje strane, omoguće zakonit izborni proces ali i osjećaj bezbjednosti svih učesnika/ca izbora i građana/ki Crne Gore bez obzira na bilo kakvu pripadnost. Ovo je naročito važno ako znamo da su neke, moguće konfliktne situacije, najavljivane od pojedinih učesnika izbornog postupka.

Svako ko drži do demokratskih vrijednosti i pravila uzdržaće se i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati neistomišljenike. Oni koji pobijede na izborima, imaće vremena za slavlje i nakon izborne noći.

Priželjkujemo “dosadan” izborni dan bez tenzija i kršenja, ali i poručujemo svima koji eventualno planiraju da vrše protivzakonite radnje da smo dobro pripremljeni i organizovani i da ćemo javnost i nadležne organe obavijestiti o svim takvim pokušajima.

Građanke i građane Crne Gore podsjećamo na njihovo pravo da glasaju po svom ubjeđenju, te da niko nema pravo da nedozvoljenim sredstvima utiče na njihov izbor – da li će izaći na izbore i za koga će glasati. Moć je u njihovim rukama, oni su sami iza glasačkog paravana i tamo slobodni da podrže koga god žele.

One koji smatraju da im je ovo pravo na bilo koji način ugroženo ohrabrujemo da o tome obavijestenadležne državne organe, tužilaštvo i policiju, ili da neophodne informacije dostave CDT-u (kroz učešće u našoj izbornoj zajednici na YouTube kanalu) i na taj način hrabro brane svoja osnovna građanska prava.

Takođe, pozivamo građane/ke da budu oprezni i da ne nasijedaju na lažne vijesti koje mogu biti plasirane sa željom da se remeti izborni proces. Pozivamo ih i da nam prijave sve sumnjive vijesti. Jedan od skorijih primjera je da su na Fejsbuk grupi Evropska Crna Gora objavljeni navodni rezultati istraživanja javnog mnjenja u kojima se naša organizacija navodi kao izvor. U pitanju je tendenciozna izmišljotina jer CDT nije niti ima u planu pripremati bilo kakva istraživanja ovog tipa. Ovo objavljivanje predstavlja pokušaj povrede našeg poslovnog ugleda. Bilo kakav nastavak dalje manipulacije ili pokušaj zloupotrebe podataka koje budemo objavljivali u toku izbornog dana ili večeri ishodovaće krivičnim prijavama.

CDT će sa 344 akreditovana posmatrača/ice pratiti kvalitet sprovođenja izborne procedure na lokalnim izborima 2022. godine. Izbore u Podgorici ćemo posmatrati na svim biračkim mjestima, dok ćemo izborni proces u preostalih 13 opština pratiti kroz rad naših mobilnih timova koji će tokom dana obilaziti biračka mjesta po unaprijed pripremljenoj metodologiji.

U toku izbornog dana nećemo organizovati klasične pres konferencije ali javnost neće biti uskraćena niti za jednu važnu činjenicu o izbornom procesu. Sve informacije o izborima – sprovođenje izborne procedure, odziv birača (osam puta u toku dana) i rezultate izbora u Podgorici – biće dostupni na našem portalu www.cdtmn.org, našim nalozima na društvenim mrežama i YouTube kanalu CDT CrnaGora.

Glasaj slobodno!

Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a