Svi građani/ke mogu pomoći u suzbijanju izbornih zloupotreba

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) će sa 344 akreditovana posmatrača/ice pratiti kvalitet sprovođenja izborne procedure na lokalnim izborima 2022. godine. Izbore u Podgorici ćemo posmatrati na svim biračkim mjestima, dok ćemo izborni proces u preostalih 13 opština pratiti kroz rad naših mobilnih timova koji će tokom dana obilaziti biračka mjesta po unaprijed pripremljenoj metodologiji.

CDT će, u skladu sa svojim tehničkim kapacitetima, sve informacije relevantne za izborni proces na jednak, ravnopravan i jednostavan način učiniti dostupnim svima – građanima/kama, listama koje učestvuju na izborima, medijskim kućama u zemlji, regionu i šire, kao i predstavnicima međunarodne zajednice.

U toku izbornog dana nećemo organizovati klasične pres konferencije ali javnost neće biti uskraćena niti za jednu važnu činjenicu o izbornom procesu. Sve informacije o izborima – sprovođenje izborne procedure, odziv birača (osam puta u toku dana) i rezultate izbora u Podgorici – biće dostupni na našem portalu, našim nalozima na društvenim mrežama i YouTube kanalu CDT CrnaGora.

Specifičnost ove kampanje građanskog posmatranja izbora je što ćemo omogućiti svim dobronamjernim građanima/kama da, na svoj način, učestvuju u monitoringu izbora. Ovoga puta ćete imati priliku da budete dio pilot projekta formiranja izborne zajednice na našem YouTube kanalu, gdje nam možete saopštavati svoje utiske o glasanju, skrenuti pažnju na eventualna kršenja izborne procedure ili ugrožavanje vašeg biračkog prava. Naši akreditovani posmatrači/ce i mobilne ekipe će te navode provjeravati i procesuirati prema nadležnim državnim organima.

Takođe, uživo ćemo odgovarati na pitanja koja se tiču zaštite vaših izbornih prava, objašnjavati vam nejasne djelove procedure glasanja, pomoći da pronađete na kom biračkom mjestu glasate, ukratko: biti vaš “servis” koji će pomoći da izborni dan prođe što kvalitetnije.

Na portalu Raskrinkavanje.me i YouTube kanalu ćemo vam, takođe, skretati pažnju na pojavu eventualnih dezinfomacija o izbornom procesu. Tim Raskrinkavanje.me će u toku izbornog dana i večeri raditi debanking lažnih vijesti ukoliko se one pojave. Objektivno i tačno informisanje javnosti je jedan od najvažnijih segmenata mirnog i demokratskog izbornog procesa.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta, javnost će imati priliku da veoma brzo dobije informacije o finalnom odzivu birača u Podgorici ali i da prati pristizanje rezultata sa svih biračkih mjesta. Takođe, radićemo i projekcije rezultata na reprezentativnom uzorku.

Građanke i građani,

da bi se kvalitetno sprovelo posmatranje izbornog procesa, pored naših akreditovanih posmatrača/ica, potrebna nam je vaša pomoć.

Uključite se, i pišite nam o svim segmentima procesa i ne dozvolite nikome da ugrozi srž svakog demokratskog društva – vaše pravo na slobodan izbor.

Krajnje je vrijeme da se sve progresivne snage udruže u odbrani temeljnih demokratskih vrijednosti!

Glasajte slobodno i spriječite zloupotrebe!

Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a