Podrivanje demokratije: Ugrožavanje prava na demokratske izbore

Političari se koriste raznm vrstama PR tehnika kako bi pokušali relativizovati evidentno urušavanje našeg izbornog sistema, počev od izbjegavanja da šest godina pripreme i izglasaju reformu izbornog zakonodavstva, preko odlaganja izbora, do besprizornog ugrožavanja prava na političku zastupljenost žena.

Sve učestalije ugrožavanje prava na demokratske izbore su tema druge publikacije iz serijala “Podrivanje demokratije u Crnoj Gori” koju smo nazvali “Izbori koji to nijesu”. U seriji publikacija opisujemo ključne probleme ove države u ispunjavanju političkih kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i uspostavljanju i odbrani elementarnih načela dobre demokratske uprave, a koji su važna tema svih, a naročito nedavno objavljenog, Izvještaja Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori.

Publikacija (koju možete pročitati ovdje) sadrži 14 primjera kroz koje prikazujemo samo osnovnu sliku urušavanja našeg izbornog sistema, institucija, dobrih praksi i standarda od strane političkih elita, svjesni da ih je u prethodnih nekoliko godina bilo znatno više.

Političari su, nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, odlučili da pronađu “ubjedljive” razloge tj. izgovore da se neophodna izborna reforma ne dogodi. Zaboravili su sva obećanja koja su davali u predizbornom, parlamentarnom i drugom zanosu, zaboravili su važnost stabilnosti usvojenih i izgradnje novih demokratskih mehanizama za fer izbore i odlučili su da nam ponude važnije “reforme” od izbornih. Zaboravili su šta je njihov posao i izabrali da neradom i opstrukcijom podrivaju demokratske principe u sopstvenoj državi.

Takođe, političari su sve društvene anomalije, pa i one za koje su lično odgovorni, uspjeli građanima/kama predstaviti kao normalan dio demokratske dinamike u društvu. Upravo cilj našeg serijala, i ove publikacije, jeste da se suprotstavimo tom narativu.

Nije i ne smije biti normalno da imamo nesređen birački spisak, da izborna administracija donosi odluke po diktatu partijskih centrala umjesto po zakonu, da građani nemaju pravo na preferencije na izbornim listama. Nikad i ni pod kojim okolnostima nam ne smije postati normalno da nam se partije u izborima ilegalno finansiraju bilo od tajkuna, kriminalaca ili inostranih moćnika. Niti da se crkva ili bilo kod drugi miješa u izborni postupak.

Građanke i građani moraju da znaju da neustavno odlaganje izbora nikad i ni zbog čega ne može biti prihvatljivo i normalno. Ako vam neko nezakonito oduzme vaše pravo glasa, onda to više nije demokratija, to je nasilje i zahtijeva aktivno suprotstavljanje i otpor.

Svi zaista progresivni građani i građanke moraju aktivno raditi na tome da nikad i nikome ne postane normalna ona monstruozna formula – “jedan zaposleni, četiri glasa”.

Milica Kovačević, programska direktorica CDT-a