Četvrtina lista za lokalne izbore je nezakonita

Od ukupnog broja izbornih lista kojima su opštinske izborne komisije (OIK) omogućile učešće na predstojećim lokalnim izborima njih čak 24% su nezakonito proglašene.

Analitički tim Centra za demokratsku tranziciju (CDT) je utvrdio nezakonitosti kod 23 liste i to: Kolašinu 5, Plavu 4, Rožaju 3, Baru 3, Bijelom Polju 2, Plužinama 2, Danilovgradu 2, Žabljaku 1 i Pljevljima 1.  U slučaju kada liste imaju ove nedostatke i kad OIK nijesu reagovale i zatražile njihovo ispravljanje u propisanoj proceduri, jedini zakoniti postupak je da ove komisije odbiju proglašenje takvih lista, jer nezakonite liste ne mogu učestvovati na izborima.

Ove nezakonitosti se odnose na nepoštovanje odredbi Zakona o izboru odbornika (ZOIP) da na izbornoj listi mora biti najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola, i da među svaka četiri kandidata na listi mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola (član 39a).

Pokušaj svođenja ovih nezakonitosti na puku tehničku proceduru predstavlja opasno ugrožavanje stečenih izbornih prava i utiče izrazito negativno na sami izborni postupak i ambijent.

Takođe, ove opasne pojave nam govore da među partijama postoji partijska solidarnost u kršenju zakona, jer se nijedna lista koja učestvuje na izborima nije javno oglasila da osudi ove pojave i zagovara zakonito sprovođenje izbora.

Ovaj slučaj je još jedna potvrda da Crnoj Gori treba nepartijska i profesionalna izborna administracija. CDT deceniju unazad zagovara neophodnost ove promjene ali su, tokom čitavog tog perioda, političke partije, uspijevale da pronađu razloge i izgovore da se ova reforma nikad ne desi. Kada vidimo šta rade njihovi predstavnici u OIK, bude nam sasvim jasno zašto se opiru promjenama – da bi mogli nesmetano da krše zakone, kad god to odgovara njihovom partijskom interesu.

Veoma smo zabrinuti i razočarani nedostatkom reakcije članica Ženskog kluba u Skupštini Crne Gore. Njihov rad smo veoma cijenili i podržavali, ali ako se i u tom klubu formira partijska solidarnost i dogodi ignorisanje ovakvih pojava, onda sva njihova borba i zalaganja nijesu vrijedna nikakve dalje pažnje.

Milena Gvozdenović

Zamjenica programskog direktora CDT-a