Reforme su nam potrebne i zbog nas samih ali i zbog EU

Crna Gora mora da sprovodi reforme prije svega zbog sebe i svojih građana, pa tek onda zbog članstva u Evropskoj uniji (EU) iako je to cilj kojem crnogorsko društvo i politika treba da teže, poručili su poslanici i poslanice Skupštine Crne Gore na konferenciji “Prvih 10 godina pregovora: Jubilej za proslavu ili zabrintost?“, koju Centar za demokratsku tranziciju (CDT) organizuje uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju (BTD) i Ambasade Kraljevine Norveške.

Poslanica Građanskog pokreta URA, Božena Jelušić, poručila je da ako postoji vladavina prava postoje i institucije čiji je zadatak da rade i vode nas ka EU.

„Nama apsolutno institucije u ovom trenutku ne rade, a iznad institucija stoji pravosudni sistem. Ako postoji vladavina prava postoje institucije, ako ne postoji nema valjanih institucija“, rekla je Jelušić.

Poslanik Demokratskog fronta, Slaven Radunović, ocijenio je da Crna Gora mora da uzme stvari u svoje ruke, da treba da teži članstvu u EU ali da se ne iznenadi ako bude drugačije. „Ne zavisi od nas da li ćemo brzo u EU ili ne, sve i da ispravimo ove nedostatke, nisam siguran da su sve članice za članstvo Zapadnog Balkana. Moldavija je znatno iza Crne Gore, Srbije, mi smo mrali da ispravljamo sve a neko odjednom ne mora“, rekao je Rdunović i dodao: „Kad nas neće Danska, Njemačka, hoće nas Albanija, Srbija, Makedonija… Ja bih najradije da nam je sinoć neko rekao – dobrodošli u EU, ali od toga nema ništa“, poručio je poslanik DF-a. Komentarišući promjene u tužilaštvima i sektoru bezbjednosti, kao i borbi protiv kriminala, Radunović je ocijenio da u Crnoj Gori i dalje ima nedodirljivih.

„U Crnoj Gori berlinski zid nije pa 89-te nego 2020. Recidivi komunističkog doba su živjeli do 2020. kada je u pitanju ANB, policija, jednostavno se smatra da to pripada kralju gospodaru, a isto tako i sa tužilaštvom i sudovima“, kazao je on i dodao da se glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću mora pomoći. „Treba da mu pomognemo i da mu damo moć. Sve dok kriminalne grupe misle da su jače od države ništa on ne može da uradi. Mi ne treba da radimo stvari zbog Brisela, već zbog nas. Iako smo dobili signal da nećemo brzo u EU mi ne treba da stanemo da se borimo sa problemima“, rekao je Radunović.

Poslanica Pokreta za promjene, Branka Bošnjak, saglasna je da Crna Gora mora da sprovodi reforme prije svega zbog sebe.
„Ako radimo nešto po nečijem diktatu a da nema političke volje ne možemo imati dobar rezultat. Izbor Tužilačkog savjeta je pokazao da postoje pozitivni iskoraci“, kazala je Bošnjak.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša pdsjetio je da ukoliko se do septembra ne izabere jedan sudija Ustavnog suda, taj sud neće imati kvorum „Veoma je bitno da izaberemo vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu, na taj način dajemo njemu dodatan prostor da se fokusira na zadatke. Evo svi pričaju da postoji volja, vidjećemo da li je to tako“, poručio je Mugoša.

Govoreći o izbornim reformama Jelušić je rekla da je umorna od glasanja za partije i da želi da glasa za ljude, odnosno da treba u zakone uvesti otvorene izborne liste.

I Bošnjak je kazala da se mora glasati za ljude pojedinačno.  „Moramo pročistiti partije, tu je potrebno provjetravanje“, rekla je ona.

Radunović je naveo da su otvorene liste u Crnoj Gori teško izvodljive. „Crna Gora je jedna izborna jedinica. Ako dobijemo spisak od 81 čovjeka dobićemo suprotan efekat. Ako neko da spisak sa pet superpoznatih političara a 75 nepoznatih, kako će ovih 75 da dobije podršku? Kako će sebe da prikaže neko ko nije bio poslanik i ne raspolaže partijskim budžetom“, kazao je on.

Mugoša je kazao da svakako nije normalno ni da, kao što je nedavno bio slučaj, posljednji kandidat sa liste Za budućnost Crne Gore dolazi na poslaničko mjesto nakon što je 50 ljudi koji su bili na listi ispred njega potpisalo da neće da budu poslanici.