Političari skloni dezinformacijama i na njima profitiraju

Dezinformacija nikada nije bilo toliko koliko ih ima danas, a političari su im skloni kako bi njima diskreditovali protivnike, ipak, dezinformacioni rat odvija se svuda u svijetu a ne samo u Crnoj Gori, poručeno je sa konferencije „Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija“, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

https://twitter.com/CDT_CrnaGora/status/1509832296710430741

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je da su političari političari su skloni dezinformacijama i polunformacijama koje se onda nadograde, a sve da se diskredituje politički protivnik. „U posljednje vrijeme imamo napade na žene političarke, na mrežama i portalima, i moramo se zapitati da li smo mi kao društvo bili zreli za dekriminalizaciju klevete“, kazala je ona.

Poslanica Građanskog pokreta URA, Božena Jelušić, ocijenila je da lažne vijesti zagađuju okolinu i stvaraju polarizaciju. „Partije ne da nisu nevine nego su prvenstveni krivci jer svoje glasačke potencijale baziraju na polarizaciji. Crna Gora je neka vrsta političke kolonije, osim Javnog servisa nema nijedan svoj medij, svi su, koliko mi je poznato, u srpskom vlasništvu“, kazala je Jelušić. „Činjenica da ćutimo o dezinformacijama govori o političkim elitama u Crnoj Gori. Informacioni rat je nešto što zahvata sve. Iza dezonformacija stoji želja za poltičkom moći, a iza nje za ekonomskom moći“, dodala je Jelušić.

Poslanik DPS-a, Nikola Rakočević, kazao je da se rat dezinformacijama može vidjeti u Americi, Poljskoj, Crnoj Gori i Ukrajini. „Dezinformacionim ratom bave se oni koji su protiv evropskih vrijednosti“, rekao je Rakočević i dodao da ne postoji dovoljno političke volje da se Skupština bavi dezinformacijama.

„Na dezinformacijama profitiraju mnogi na političkoj sceni u Crnoj Gori“, dodaje poslanik DPS-a.

Bošnjak je dodala da je, u posljednje vrijeme, količina dezinformacija nepodnošljiva ali i da se nepodnošljivo lako se prema tome odnosimo.

Jelušić je kazala da je neophodno jačati medijsku pismenost građana jer ona podstiče kritičko razmišljanje. „Normalizovali smo ovo stanje i prihvatili smo ga“, rekla je ona.

Rakočević je istakao da je očigledno da postoji kampanja dezinformacija u regionima gdje Rusija ima uticaj. „Nije ruski narod napravio agresiju već Ruska federacija. Oni su najveći izvoznici hibridnog rata u Evropi i svijetu“, naveo je poslanik DPS-a. „Neki lokalni javni emiteri imaju mnogo lošiju namjeru nego bilo koji strani. To su lokalni javni emiteri koji su u vlastništvu lokalne samouprave, a izvještavaju skandalozno o agresiji Rusije na Ukrajinu“, dodao je on.

Upitan da li DPS ima svoje „botove“, Rakočević je rekao da nijedna demokratska partija ne treba da ima „botove“.

Bošnjak je kazala da DF nema obuku za „botove“ ali da sigurno ima onih koji misle da će aktivnostima na internetu profitirati u partiji.  „Stvara se utisak kod mladih ljudi da oni na taj neki način treba da se izbore da bi profitirali“, rekla je Bošnjak.

Rakočević je na konferenciji pozvao svoje koleginice poslanice da zajedno u parlamentu predlože formiranje Odbora za praćenje stranih uticaja čije je formiranje predložio CDT i kazao da je to način na koji bi se Crna Gora mogla boriti protiv dezinformacija.