Kovačević: Politički akteri se javno gnušaju dezinformacija, a tajno ih svi koriste

U Crnoj Gori i regionu se svi politički akteri  gnušaju javno, a veoma je malo onih koji za dezinformacijama ne posežu tajno, ocijenila je programska direktorka Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević na otvaranju regionalne konferencije „Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija“.

Kovačević je ocijenila da je borba protiv dezinformacija u Crnoj Gori svedena tek na dnevnopolitičke obračune i da je lažna vijest samo zgodna etiketa za političkog protivnika.

„Strani uticaj je optužba iz koje se želi kreirati neka politički korisna afera. Mi nemamo ni strategije, ni zakone, ni institucije koje štite društvo od pogubnog uticaja dezinformacija.  Nemamo ni osnovno razumijevanje o tome da se demokratski procesi moraju štititi, i to ne nužno kroz ograničenja i represiju, već prije svega kroz podršku novinarstvu koje djeluje u javnom interesu“, kazala je Kovačević.

Nemamo, kako je dodala, ni  institucije za borbu protiv dezinformacija, ali, kako navodi, imamo rasprostranjenu mrežu dezinformacija povezanu i sa globalnim i sa lokalnim političkim akterima.

„Tu u Crnoj Gori imamo svjetski poznate i lokalno aktivne ekstremiste koji neometano obavljaju svoj posao, između ostalog i onaj veoma bitan – destabilizaciju prilika kroz širenje laži.  O dezinformacijama i stranim uticajima ne raspravlja naša Skupština, nije prihvatila naš predlog za osnivanje posebnog Odbora koji bi se bavio ovim temama“, istakla je Kovačević.

„Nenadležna je i naša Vlada, iako nam je prije godinu obećala konkretne akcije. Ali primjer pokušaja eskiviranja sankcija Rusiji nam jasno govori da oni u tome nikad i nijesu bili iskreni. Njihova se politika svodi na nemanje stava“, dodala je ona.

Institucije su, dodaje, pasivne.

„Ili im Vlada nije dala signal da krenu u akciju. Akcije nema ali svi imaju veoma jake izgovore. Borbom protiv dezinformacija se bavi mala skupina aktivista i novinara u svim medijima i entuzijasta“, naglasila je ona.

Faktčekeri i profesionalni novinari, kako ističe, i ovdje kao i u cijelom regionu, postaju meta prijetnji, napada, i tužbi.

„Nema gotovo jedne članice naše regionalne mreže za provjeru činjenica. SeeCheck, koja nije doživjela manju ili veću vrstu pritiska“, kazala je Kovačević.

„Mediji koji djeluju u javnom interesu nepravedno završavaju u košu pod nazivom „svi su oni isti“. Jer to je ispunjenje vrhunskog cilja dezinformatora. Urušiti povjerenje, uvjeriti građane da svi lažu. Jer ako ništa nije istinito sve je dozvoljeno“, dodala je.

https://twitter.com/CDT_CrnaGora/status/1509450445105811456

Istakla je da se današnjom konferencijom najavljuje i početak procesa stvaranja uslova za ustanovljenje fonda za borbu protiv dezinformacija, čiji će korisnici biti mediji.

„To radimo uz podršku Evropske unije, a u saradnji sa onim medijima koji poštuju standarde transparentnosti, vjerodostojnosti, etičnosti i žele poboljšati svoje kapacitete za prepoznavanje dezinformacija i pridružiti se aktivno ovoj borbi u interesu građana“, rekla je Kovačević.

CDT je, kako kaže, od prethodne Vlade čuo riječi podrške za ovu inicijativu, ali se ona još nije ostvarila.

„Pa od nove Vlade Crne Gore očekujemo aktivnu podršku i rezultat.  Zato vrlo brzo očekujte naš poziv medijskoj zajednici da zajedno stvaramo principe na kojima će se ovaj proces voditi, da zajedno, kreiramo pravila za jačanje provjere činjenica u našem novinarstvu. Vlada ne treba biti dio ovog procesa ali na njegovom kraju mora biti podrška i omogućiti sredstva za ovaj razvoj“, zaključila je Kovačević.