Neophodna veća otvorenost DIK-e

U susret novom krugu izbornih procesa, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) uputio set preporuka koje se tiču povećanja njene otvorenosti i transparentnosti. 

Preporuke smo prezentirali na sastanku sa predsjednikom DIK-e Nikolom Mugošom i dobili ohrabrujuće poruke da ova institucija želi mijenjati dodasašnji pristup politici otvorenosti. 

U tom smislu, ohrabruju napori DIK da aktivnije krene sa unapređenjem ovog segmenta rada koji su rezultirali usvajanjem Informacije o potrebi otvaranja sjednica za javnost, te otvaranjem Twitter naloga DIK. 

CDT je, kroz set indikatora, analizirao sve važne segmente otvorenosti rada DIK uzimajući u obzir domaće zakonodavstvo, međunarodne standarde i preporuke za ostvarivanje veće otvorenosti i transparentnosti institucija. 

Zaključak našeg istraživanja je da DIK-a nije usvojila potrebne standarde transparentnosti i otvorenosti. Ona ne ispunjava u potpunosti niti svoje zakonske obaveze, niti međunarodne standarde o radu izborne administracije, niti obaveze koje ima shodno pravu na slobodan pristup informacijama. 

Naša ključna preporuka je da politiku komunikacije sa građanima, medijima i opštom javnošću DIK unapređuje kroz uspostavljanje odgovarajuće službe/osobe i izradu Komunikacione strategije. 

Takođe, DIK-a mora da priprema i objavljuje godišnje planove rada i izvještaje o urađenom kako bi se rad svih segmenata ove važne institucije obavljao na profesionalan način koji omogućava i evaluaciju godišnjeg rada. 

Ovim se pristupom brižljivo mora isplanirati dugoročni razvoj svih segmenata rada institucije s naglaskom na objavljivanje svih važnih informacija o izbornom procesu i radu DIK-e.  

Ovdje je od ključne važnosti napustiti veoma loše prethodne prakse. Nikad više se ne smije desiti ova institucija ne objavljuje važne informacije počev od spisaka svojih stalnih i privremenih članova do brzih i pouzdanih rezulatata izbora. 

Nadamo se da za DIK dolaze bolje dani kada će se krenuti u ozbiljan rad za poboljšanje stanja na ovom polju. 

Pogledajte analizu na ovom linku.

Milena Gvozdenović 

Zamjenica programskog direktora CDT-a