Partijski interesi i blokada institucija koče borbu protiv korupcije

Partijski interesi i blokada institucija koče borbu protiv korupcije

08/12/2021

Aktuelna blokada ključnih institucija u Crnoj Gori u velikoj razmjeri ograničila je rezultate nove vlasti u borbi protiv korupcije.

U susret Međunarodnom danu borbe protiv korupcije, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) podsjeća da je prilikom formiranja Vlade Crne Gore obećana bespoštedna borba protiv korupcije, ali, nažalost, u aktuelnom momentu institucionalne blokade, teško je zaključiti da li vlast može da sprovede svoje najave od prije godinu dana.

Jasno je da se sve potrebne reforme ne mogu ostvariti preko noći, kao što se tako ne može ni iskorijeniti korupcija, ali treba biti svjestan da su određena zakonska rješenja donošena jednostrano zarad pojedinih političkih interesa, što svakako ne vodi ka održivosti i funkcionalnosti institucija koje treba da prevode društvo u borbi protiv korupcije.

Konkretni rezultati u borbi protiv korupcije i dalje su van domašaja institucija, a umjesto njih serviraju nam se kazne za neadekvatno ispunjavanje imovinskih kartona čije plaćanje većina javnih funkcionera u Crnoj Gori sebi može priuštiti bez ikakvih poteškoća.

Iako je promjena rukovodstva Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) donijela sitne korake naprijed, ova institucija i dalje ne opravdava očekivanja i resurse uložene u nju.

Svoju odgovornost u cijelom problemu ima i Skupština Crne Gore čiji poslanici imaju dužnost da odblokiraju institucije kako bi se reforme i borba protiv korupcije odvijale nesmetano.

Građani i građanke Crne Gore i dalje, umjesto insistiranja na strategiji za borbu protiv korupcije, svjedoče kako partije konstantno daju prednost svojim interesima i umjesto predanog rada na iskorjenjivanju korupcije predano rade jedino na međusobnom optuživanju i ostvarivanju svojih ciljeva.

Nepotrebno je naglašavati da su upravo reforme u ovoj oblasti ključ na daljem putu Crne Gore ka Evropskoj uniji (EU), odnosno izričit uslov za dalje napredovanje na njemu.

Iako su sve političke i društvene snage u zemlji makar deklarativno saglasne da Evropa mora biti naš konačni cilj, pojedini tu riješenost ne pokazuju i na djelu. Naprotiv, češće na putu ka EU stavljaju “klip u točkove”.

CDT još jednom poziva Vladu i Skupštinu Crne Gore da odlučno krenu u reforme koje su prijeko potrebne cjelokupnom društvu, pokrenu dijalog kojim će deblokirati ključne pravosudne institucije i time omogućiti sprovođenje odlučne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Milena Gvozdenović

Zamjenica programskog direktora CDT-a