Mediji da uklanjaju teorije zavjere i lažne vijesti iz komentara

Iako u svom izvještavanju o pandemiji koronavirusa i vakcinaciji većina crnogorskih medija postupa uglavnom profesionalno i ne plasira teorije zavjere i dezinformacije o kovidu i imunizaciji, očigledni su propusti u kontrolisanju komentara na portalima gdje se redovno mogu pročitati lažne vijesti na ove teme.

Uprkos izuzetno zabrinjavajućim podacima koji ukazuju da na dnevnom nivou u Crnoj Gori od kovida oboli više stotina građana, da je preminulo više od 2.275, antivakserska kampanja ne jenjava, a nažalost, mediji su joj omogućili da u javni prostor, ako ne preko članaka, uđe kroz komentare na portalima ili putem društvenih mreža medija.

Tako na najčitanijim portalima u Crnoj Gori možemo pročitati „da nas od početka plandemije sve lažu i da je broj novozaraženih veći u zemljama sa najviše vakcinisanih“, „da vakcine ne daju nikakav efekat“, „da vakcina ne pomaže“, “što je više vakcinisanih više zaraženih”…

U komentarima, koje bi, podsjećamo, administratori na portalima trebalo da moderiraju, takođe možemo pročitati „da ljudi 5-6 mjeseci nakon vakcine umiru od srčanog udara“, „da se stanovništvo primorava na eksperimentalnu vakcinu“, „da najteži oblik bolesti imaju vakcinisani“…

U Crnoj Gori je, do 25. novembra, drugu dozu vakcine primilo 253.421 građana i građanki, što svakako nije zadovoljavajuće  u odnosu na mali broj stanovnika, a veliki uticaj na to svakako ima i širenje teorija zavjere o pandemiji i imunizaciji.

To potvrđuju i istraživanja koja ukazuju na zabrinjavajuće trendove da u Crnoj Gori trećina građana vjeruje u teorije zavjere o koronavirusu, odnosno da 35 odsto građana vjeruje da su svjetske elite napravile COVID-19 da bi genetski modifikovale ljude kroz buduću vakcinu protiv virusa.

Iako je javna debata poželjna za sva pitanja, pa i pandemiji i njenom kontrolisanju, u javni prostor, naročito kroz medije, se ne smiju uvoditi lažne vijesti i teorije zavjere jer mogu imati direktan uticaj na zdravlje građana Crne Gore.

Tim Raskrinkavanja i Centra za demokratsku tranziciju poziva medije da budu oprezni i ulože dodatne napore u moderaciji komentara kako se njihovi čitaoci ne bi izlagali neistinama koje su itekako prisutne u toj sekciji.

Darvin Murić

Glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja