Ne ignorisati volju 46 poslanika/ca

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva predsjednika Skupštine i poslaničke klubove da omoguće da se na dnevnom redu Treće sjednice Drugog redovnog zasijedanja nađe naš predlog o osnivanju radnog tijela Skupštine koje bi se bavilo nedozvoljenim stranim uplitanjima u demokratske procese.

Smatramo da je od 18. marta, kad smo ovaj predlog uputili Skupštini i cjelokupnoj javnosti, prošlo dosta vremena, i da bi bilo profesionalno i korektno čuti objašnjenje zašto se naša incijativa ignoriše.

Ovo je naročito značajno ako se ima u vidu da su inicijativu podržali klubovi koji pripadaju skupštinskoj većini i opoziciji, a koji zajedno broje 46 poslanika/ca.

Podsjećamo javnost, inicijativu su odmah nakon slanja podržali URA, SNP, DPS, Bošnjačka stranka a nešto kasnije i SDP i SD.

Zbog toga bi bilo posebno važno da se u susret izbornim i drugim procesima koji očekuju naše društvo, o stranim uticajima, bez obzira od koga oni dolazili, raspravlja u najznačajnijoj crnogorskoj instituciji a ne na ulici, mitinzima, medijima ili društvenim mrežama. Da se i na taj način, kroz tretiranje problema u okviru institucija, preduprijede moguće tenzije, ekstremizam i sukobi koji mogu biti izazvani i uplitanjima sa strane, a Parlament izgrađuje kao suštinski važno političko tijelo.

Zato posebno pozivamo klubove koji su nas podržali da se energično založe da se ovaj predlog makar raspravi u Skupštini kako bismo mogli vidjeti ko zaista zastupa evropske načine rješavanja problema.

Podsjećamo da je naša inicijativa pripremljena po uzoru na Posebni komitet za strano miješanje u sve demokratske procese u EU (INGE), koji djeluje u okviru Evropskog parlamenta.

Mandat INGE odbora Evropskog parlamenta je da radi na procjeni nivoa stranih prijetnji u različitim sferama: glavni nacionalni i evropski izbori širom EU; kampanje dezinformacija na tradicionalnim i društvenim medijima radi oblikovanja javnog mnijenja; sajber napadi koji ciljaju kritičnu infrastrukturu; direktna i indirektna finansijska podrška i ekonomska prinuda političkih aktera i subverzija civilnog društva.

Vjerujemo da slično skupštinsko tijelo nikad nije bilo potrebnije Crnoj Gori.

Dragan Koprivica
Izvršni direktor CDT-a