Politika i institucije žmure na radikalizaciju društva

Politika i institucije žmure na radikalizaciju društva

27/10/2021

U Crnoj Gori se, prema istraživanju Centra za demokratsku tranziciju (CDT), u prosjeku, svakog petog dana u godini desi incident motivisan vjerskom, etničkom ili ideološkom mržnjom, odnosno sukob, prijetnja, fizički ili verbalni napad na ljude ili imovinu, a sve zbog različitog imena, uvjerenja, stava, pripadnosti.

Ovaj podatak je samo vrh ledenog brijega, odnosno podatak dobijen analizom slučajeva koji su dospjeli u javnost.

U Crnoj Gori je, posljednjih nekoliko godina, došlo  do ekstremne radikalizacije u društvu, koja se ogleda u već jasnim i očiglednim manifestacijama desničarskog, etnonacionalističkog i religijskog ekstremizma.

Ta radikalizacija je već odavno izašla iz okvira zapaljive retorike mržnje i sa interneta i stranačkih govornica se preselila u “stvarni život”, gdje je svoj iskaz dobila u brojnim radikalizovanim pojedincima i organizovanim radikalnim grupama.

CDT je nedavno Nacionalnom timu za borbu protiv nasilnog ekstremizma, terorizma, pranja novca i finansiranja terorizma (NOT) uputio inicijativu za organizovanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o djelovanju radikalnih grupa i pojedinaca, naročito u kontekstu medijskih objava u kojima se pominju čak i istrage pod sumnjom za krivično djelo terorizam.

Na sve ovo, većina relevantnih aktera u društvu godinama ćuti. Političke elite se skrivaju iza međusobnog optuživanja i relativizacije dok javnosti predstavljaju lažne umirujuće slike o stanju u crnogorskom društvu. Nadležni organi pomažu nečinjenjem, zatvaranjem očiju i neadekvatnom kaznenom politikom.

U društvu je, takođe, kreirana atmosfera zastrašivanja i vođenja kampanje protiv svakog pojedinca ili grupe koja ne miri i javno govori protiv ovih, sve češćih i sve opasnijih, pojava.

CDT uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije pokreće projekat čiji je cilj uključivanje najšire društvene zajednice u borbu protiv rastuće radikalizacije društva.

U narednih godinu dana, u saradnji sa NOT-om kao i drugim važnim društvenim akterima, planiramo niz aktivnosti u crnogorskim opštinama.

Dio naših aktivnosti biće programi podrške i obuke za predstavnike državnih organa koji se bave ekstremizmom i radikalizmom.

Na  godišnjoj konferenciji Nacionalne platforme za borbu protiv nasilnog ekstremizma okupićemo relevantne sagovornike iz zemlje i regiona kako bismo razmijenili iskustva o ovom problemu.

Konačno, primjere radikalizacije i ekstremizma bilježićemo u dokumentarnim i novinarskim formama, i potruditi se da sa ovim problemima suočimo što veći broj građana.

Milica Kovačević, programska direktorica