Dragan Koprivica podnio ostavku u Savjetu statističkog sistema

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) obavještava javnost da od danas neće učestvovati u radu Savjeta statističkog sistema (Savjeta).

Ostavku na mjesto člana Savjeta uputili smo danas ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću.

Naime, danas je u 7:15 časova, bez prethodnog obavještenja, po hitnom postupku, počela elektronska sjednica Savjeta na kojoj se članice i članovi u roku od 24 sata moraju izjasniti da li prihvataju nacrt Zakona o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u 2021. godini.

Smatramo da je potpuno neprihvatljivo i ponižavajuće da se bez obrazloženja hitnosti, uz kršenje Poslovnika o radu Savjeta statističkog sistema, o jednom ovako važnom zakonu odlučuje na predloženi način.

Ovdje se radi o zakonskom tekstu koji ima veliki statistički i politički značaj, a koji može imati svoje implikacije i na već uzdrmanu društvenu stabilnost, pa zbog toga ova odluka Savjeta dodatno iznenađuje.

Zakazivanja elektronske a ne redovne sjednice onemogućilo nas je da o predloženom nacrtu kažemo svoje mišljenje, čujemo mišljenja drugih i da predložimo rješenja za poboljšanje jer, po proceduri, elektronska sjednica služi samo izjašnjavanju a ne raspravi.

Ovim se potpuno obesmišljava uloga Savjeta definisana u Zakonu o zvaničnoj statistici koji ovo tijelo definiše kao stručno i savjetodavno tijelo koje treba da unapređuje statističku kulturu i znanje. Ovdje očigledno nema riječi ni o kulturi niti znanju, nego o nečijoj političkoj potrebi da izigra zakon i da Savjet svede na vegetiranje u okviru statističkog sistema.

CDT ne pristaje na ovakav tretman i zato ovim simboličkim činom skrećemo pažnju na potrebu javne rasprave o ovom i svim drugim važnim pitanjima za funkcionisanje države Crne Gore i napredak u njenim EU integracijama.

 

Izvršni direktor CDT-a

Dragan Koprivica