Za reformu javne uprave sa riječi se mora preći na djela

Reforma javne uprave jedan je od ključnih aspekta evropskih integracija, i pitanje koje ima svoju političku i socijalnu dimenziju, koje obuhvata veliki broj ljudi, što je čini jednim od najzahtijevnijih procesa koji se kod nas do sada fingirao, kazala je zamjenica programske direktorice Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milena Gvozdenović.

Gvozdenović je učestvovala na prvoj sjednici Savjeta za reformu javne uprave, gdje je poručila da će ključni izazov ovog savjeta biti da političku volju, koja postoji na verbalnom nivou, pretvori u praksu. Sjednicu Savjeta u novom sazivu, otvorio je premijer Zdravko Krivokapić. On je kazao da je reforma javne uprave jedna od ključnih aktivnosti kojima će biti Vlada biti posvećena i da je nosilac kvalitetne javne uprave kompetentan službenik, te da javna uprava u svom radu stalno mora biti usmjerena na građane i njihove potrebe.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, koja je članiva ovog Savjeta, rekla je da je reforma javne uprave je visoko na listi prioriteta ove Vlade i jedan od najvećih strateških prioriteta Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija. Ona je saopštila da javna uprava 21. vijeka treba da bude otvorena, efikasna, inkluzivna, agilna, brža, dostupna, jednostavna javna uprava, koja počiva na istraživanjima i analitikama, kako bi dizajnirali bolje procese, politike i platforme u skladu sa interesima i potrebama građana.