Poslanici nude bojkot i izgovore

Izvor: Pobjeda

Ministarstvo unutrašnjih poslova čeka odgovor od Agencije za zaštitu ličnih podataka kako bi se odredilo povodom navoda da pojedini ministri u Vladi imaju dvojna državljanstva, poručio je juče v. d. generalnog direktora Direktora ta za upravne poslove, državljanstvo i strance u tom resoru Miroslav Zeković.

Ovo je upravo jedan od najvećih problema na koje ukazuju iz Centra za građanske slobode (CEGAS), zbog čega su u okviru projekta Odluka o ukidanju vladavine bezakonja “Crnogorsko državljanstvo izazov” juče organizovali događaj.

Provjera

Zeković je tokom diskusije naveo da su od pojedinih nevladinih organizacija dobili podatke koji nijesu javne isprave pa moraju provjeriti da li po tome mogu da postupaju.

“Dobili smo izvode iz biračkih spiskova, i ne ulazeći u to kako su te NVO došle do tih podataka, postupili smo po navedenom i zatražili mišljenje od Agencije za zaštitu ličnih podataka da nam ukažu da li možemo postupati po podacima koji nijesu javne isprave. Na primjer, zajedno lice smo odmah utvrdili da nije aktuelni ministar kako su u medijima rekli. Ima isto ime i prezime kao ministar, ali ne i državljanstvo naše države”, naveo je Zeković.

CEGAS je organizovao događaj kako bi analizirao postojeće zakonske okvire za dobijanje crnogorskog državljanstva, utvrđivanje prebivališta, kao i tumačenje pojma zakonitog boravišta i uslova za sticanje trajnog boravišta.

Sumnja u podatke

Podaci o tome koliko ljudi ima crnogorsko državljanstvo, o strancima u našoj zemlji i onima koji imaju privremeni boravak, razlikuju se u CEGAS-u i MUP-u.

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica rekao je da ne vjeruje ni jednim, ni drugim podacima.

“Nijedna evidencija nije tačna. Ni MUP-ova, ni Monstatova. Prva, jer građani nijesu obavljali svoje dužnosti da prijave i objave mjesto prebivališta, a bogami su i kršili zakon i nelegalno uzimali drugo državljanstvo. A druga, jer je metodologija Monstata iz 20. vijeka. Popisi se moraju godišnje raditi, a ne na deset godina. Prošla Vlada nije bila zainteresovana za registracioni popis, jer im je to odgovaralo iz političkih i drugih razloga, a rješenje je sređivanje registra i registracioni popis i onda ćemo imati podatke za koje nećemo postavljati pitanje koje u pravu”, poručio je Koprivica.

Zeković je kazao daje Koprivica u pravu, i da će u tome resoru raditi na sređivanju evidencija, ali su pozvali građane da ne krše zakon.

Neodgovornost

Koprivica je tokom debate rekao da ima zloupotreba sa svih strana, i u prošloj vlasti i u aktuelnoj.

“Neki tvrde da bi riješili problem za mjesec ili dva, ali to zahtijeva pravne zahvate kao i one na terenu. Da se riješi za nekoliko godina bio bih srećan. Neodgovorno je ponašanje poslanika, a mnogi su dobili izbore na priči o potrebi za promjenom izbornog zakonodavstva i sređivanjem registra, a prošlo je dosta vremena i ništa od toga nema, samo vidimo bojkote i izgovore. Nije lako niti će biti, jer ovo je pravno komplikovano i terenski je teško sve uraditi i ovaj posao zahtijeva veliko angažovanje, a tu ima i političke manipulacije. Podržavamo napore MUP-a da riješe ovaj problem”, poručio je Koprivica.

Smatra da trenutna Vlada nije izašla pred građane i rekla “ovo je naša politika državljanstva” i da su tako obmanuli javnost.

“Nijesu bili transparentni. Imali smo kontradiktorne stavove premijera i potpredsjednika Vlade i ostalih, i to je bilo ulje na vatru. Začudilo me je od ministra MUP-a Sergeja Sekulovića koji je naklonjen politici otvorenosti a koji nas nije konsultovao, a ovo pitanje se tiče svih nas”, rekao je Koprivica.

Nikola Mumin iz CEGAS-a rekao je daje problem sređivanja registra nešto što nas koči na putu ka Evropskoj uniji.

“Ovo je jedan od uslova za zatvaranje poglavlja 23 i 24. Treba da se stvori održivi sistem koji je sad na labavim nogama. Crna Gora mora da stvori uslove zadalji nastavak pregovaracčkog procesa, a to neće moći da učini dok ne riješi ovaj problem”, zaključio je Mumin.

Konzervativna politika opravdana

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica naveo je da je neprihvatljivo dati državljanstvo onima koji ovdje imaju neku nekretninu ili firmu. On, međutim, podržava “spajanje porodice” i davanje državljanstva tim ljudima.

“Mala smo država i moramo voditi konzervativnu politiku državljanstva. Problematično je što država deset godina ćuti na nezakonito dobijanje drugog državljanstva. Ovo je veliki izazov za ekipu MUP-a da nađe način da riješi problem. Krenulo se u ovom pravcu i obećali su da će naći mehanizme da se otkriju ti ljudi, ali ako ne budemo normalno gledali na ovo onda sve ovo nema smisla. Takođe, pravo glasa ne treba da imaju oni koji ne žive ovdje”, istakao je Koprivica.

Gotovo 40.000 stranaca potencijalni kandidati za crnogorsko državljanstvo

Marija Popović-Kalezić iz NVO CEGAS rekla je Juče da, prema podacima Monstata, postoji čak 39359 osoba koje potencijalno mogu dobiti naše državljanstvo.

“Čak 15579 osoba ima privremeni boravak i protekom vremena od pet godina oni stiču pravo na stalni boravak u našoj zemlji, a 23.780 osoba su već dobile stalni boravak. Tako imamo 39.359 lica koja mogu steći pravo da konkurišu, odnosno stiču jedan od uslova da dobiju državljanstvo u vremenskom proteku od 15 godina, u zavisnosti od toga kada su ušli u fazu trajnog, odnosno stalnog boravka”, navela je Popović-Kalezić.