Korona-kriza i politička previranja unazadili medijsku scenu

Vrijeme zdravstvene krize i političko-religijskih previranja dodatno je pogoršalo stanje na medijskoj sceni Crne Gore.

Prema ocjenama međunarodnih eksperata medijske slobode u Crnoj Gori imaju tendenciju urušavanja, pandemija koronavirusa značajno je uticala na održivost medija, a talasi dezinformacija nizali su se jedan za drugim.

Iako je prethodna vlast usvojila izmjene zakona kojima se regulišu mediji, poboljšanja nije bilo. Štaviše, pojedine odredbe tih zakona otvoreno povrjeđuju povjerljivost novinarskih izvora.

Vlast formirana nakon 30. avgusta već je najavila da se zakonodavstvo opet mora mijenjati, ali konkretnih koraka ka poboljšanju stanja u medijima i uslova rada za novinare nije bilo.

Finansijska kriza izazvana pandemijom koronavirusa dodatno je otežala položaj već nedovoljno plaćenim novinarima. U posmatranom periodu desila se promjena u menadžment i vlasničkoj strukturi nekoliko značajnih medijskih kuća koje djeluju u Crnoj Gori. Ukoliko se ovaj trend nastavi, crnogorska medijska scena može postati homogena i kontrolisana iz pojedinih političkih i ekonomskih centara moći.

Javni servis na meti je brojnih kritika, a izmjene zakona koji regulišu njegov rad iznova ga nijesu transformisale u profesionalan i servis u službi građana a ne partija.

Odnos države prema napadima na novinare je i dalje pasivan. Uprkos sitnim pomacima, nerasvijetljeni slučajevi napada na novinare vuku se iz godine u godinu, neriješeni, uprkos stalnim pritiscima međunarodne zajednice da se što prije riješe.

Na polju borbe protiv dezinformacija konkretnog napretka nema,  iako su učinjeni koraci u tom pravcu poput najave uvrštavanja razvoja medijske pismenosti u nadležnost Direktorata za medije u Ministarstvu za javnu upravu, digitalno društvo i medije, čime bi trebalo da konačno počne i institucionalna borba protiv dezinformacija.

Ipak, građani Crne Gore i dalje su izloženi velikom broju neistina koje do njih dopiru što preko društvenih mreža, što putem medija, a velikim dijelom od tabloida iz regiona čije plasiranje lažnih vijesti na medijsku scenu Crne Gore ostaje veliki i otvoren problem.

Eksperti koji su učestvovali u našem istraživanju stanje u medijima ocjenjuju sa 2.2 na skali od 1 do 5.

Istraživanje o napretku Crne Gore u ispunjavanju političkih kriterijuma na putu ka Evropskoj uniji (EU) radimo uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju (BTD) i Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Analizu možete pročitati na linku.

Glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja

Darvin Murić