Laži o vakcinama dominiraju društvenim mrežama

Tim Raskrinkavanja je od početka godine, identifikovao i razotkrio više od 120 dezinformacija o vakcini protiv COVID-19. Medijske manipulacije o ovoj vakcini čine čak 40 odsto od ukupnog broja dezinformacija koje je ova platforma Centra za demokratsku tranziciju (CDT) analizirala.

Broj raskrinkanih tekstova predstavlja samo jedan segment manipulativnih sadržaja koji se građankama i građanima Crne Gore plasiraju preko različitih platformi. Ovaj podatak zaista zabrinjava kada imamo na umu da se ovdje radi o dezinformacijama koje direktno ugrožavaju javno zdravlje i živote građana/ki.

Dominantan izvor dezinformacija o vakcini, njenim navodnim štetnim posljedicama, neistinama o njenom sastavu, su društvene mreže, odnosno dobro povezane i koordinisane mreže antivakcinaškog pokreta.

Najveći broj netačnih objava o vakcini, shodno metodologiji koju koristi Raskrinkavanje, ocijenjen je kao lažna vijest, što znači da su informacije koje su se plasirale korisnicima društvenih mreža u potpunosti proizvedene sa namjerom da dezinformišu javnost, odnosno da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

CDT pozdravlja napore zdravstvenog sistema da animira građane da se u što većem broju vakcinišu, ali je, takođe, neophodno ukazati i da povećanje broja vakcinisanih građana u posljednje vrijeme ne ide željenom dinamikom.

CDT još jednom poziva vlasti da još odlučnije krenu u kampanju promovisanja vakcinacije, odnosno ukazivanja građanima na značaj i prednosti imunizacije, kao i suprotstavljanja dezinformacijama o vakcinaciji koje, više nego očigledno, utiču na odziv građana.

 

 

Podsjećamo da je CDT, kroz projekat Raskrinkavanje.me, pokrenuo kampanju o štetnostima lažnih informacija o vakcini koje se svakodnevno plasiraju preko društvenih mreža i putem medija.

Ova kampanja realizuje se uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD i Agencije SAD za međunarodni razvoj USAID-a.

Darvin Murić

Glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanja