Neophodna imunizacija i na polju dezinformacija

Zdravstvena kriza izazvana COVID-19 pandemijom istakla je koliko niko ne može biti bezbjedan dok nijesmo svi bezbjedni, koliko je važno da COVID-19 vakcine i liječenje budu dostupni svima.

U isto vrijeme, pandemija je dodatno razotkrila i pokrete čije dezinformacione kampanje imaju za cilj pokušaj osujećivanja misije imunizacije stanovništva.

Ovo je, nažalost, realnost u kojoj se širom svijeta obilježava 7. april, Svjetski dan zdravlja.

U okviru ovogodišnje kampanje apeluje se na globalne lidere da nadgledaju nejednakosti u zdravstvu i da osiguraju da svi ljudi mogu da pristupe kvalitetnim zdravstvenim uslugama, onda kada im trebaju i tamo gdje im trebaju.

U prethodnih godinu dana mediji i društvene mreže bili su zapljusnuti dezinformacijama o pandemiji COVID-19, a sa odobravanjem prvih vakcina intenzivirana je dezinformaciona kampanja usmjerena na podrivanje povjerenja u vakcinu i proces vakcinacije.

Centar za demokratsku tranziciji (CDT) je kroz projekat Raskrinkavanje.me je u ovom periodu objavilo više od 80 analiza dezinformacija o vakcinaciji koje su se masovno dijelile u desetinama medija i stotinama naloga na društvenim mrežama na našem govornom području.

Dominirale su tri vrste dezinformacija  – neistine o sastavu vakcine, širenje straha od posljedica vakcinacije i neizostavna tema – čipovanje – vakcinisanje u svrhu praćenja.

Ova pandemija je izrodila jednu potpuno nevjerovatnu teoriju zavjere, po kojoj su cijeli problem sa COVID-19 smislili svjetski moćnici (na čelu sa Bilom Gejtsom), kako bi nam potom pod izgovorom vakcinacije ugradili mikročipove pomoću kojih nas mogu kontrolisati. Da bi nas satanisti mogli pratiti i upravljati našom voljom potrebne su 5G antene, a “čipovanje” podržavaju i Vatikan i Evropska unija. Iako može djelovati da nema potrebe da se ovako maštovita konstrukcija uopšte dekonstruiše, faktčekeri širom svijeta se već cijelu godinu bore sa enormnom količinom lažnih objava koje proističu iz ovog narativa.

Kada su u pitanju dezinformacije o sastavu vakcine, analizirali smo stotine lažnih objava u kojima se tvrdilo da COVID-19 vakcina sadrži, između ostalog, djelove abortiranih fetusa, toksine, zagađivače, materijale za izmjenu DNK, RFID identifikatore, agense koji uzrokuju sterilnost, kancerogene materije, pa čak i ostatke laboratorijskih majmuna.

Mediji su objavljivali tekstove kojima se tvrdilo da se vakcine nude bez javno označenih sastojaka, tj. sadržaja, bez jasno definisanih nuspojava, bez garancija o njihovoj zdravstvenoj ispravnosti. Dezinformatori su tvrdili da je proces izrade vakcine zbrzan, iako je za godinu dana COVID-19 odnio više od dva miliona života, iako su sve odobrene vakcine prošle sve neophodne faze ispitivanja.

Možda i najopasniji trend dezinformisanja o vakcini jesu neistine o posljedicama vakcinisanja. Svaki smrtni slučaj koji koincidira sa vakcinom, bilo u regionu ili na drugom kraju svijeta, koristi se za hranjenje narativa da je primanje vakcine aktivnost visokog rizika. Kad ne izaziva smrt, vakcina u manipulativnim objavama modifikuje naš genetski materijal, izaziva sterilitet, ovisnost, i druge negativne posljedice.

I dok širom svijeta političari i druge javne ličnosti pokušavaju da ohrabre građane na vakcinaciju tako što se vakcinišu pred kamerama, antivakseri su smislili da se tu radi o “lažnom vakcinisanju”, pa je internet prostor pun montiranih slika i videa sa iglama koje nestaju, ili koje nijesu ubole primaoce vakcine.  Svi trendovi prije ili kasnije dođu i u Crnu Goru, pa je tako u epizodi “lažna vakcinacija” manipulisano i snimkom vakcinacije crnogorske ministarke zdravlja.

Naša poruka na današnji Svjetski dan zdravlja je podrška vakcinaciji. Podrška naporu da ona bude dostupna svima, a ne privilegija odabranih. I osuda za one koji dezinformacionim kampanjama pokušavaju osujetiti ovu važnu i plemenitu misiju.

Koordinatorka projekta Raskrinkavanje.me

Tijana Velimirović