Činjenica nikad manje, a medijskih manipulacija nikad više

Raskrinkavanje.me i drugi slični projekti i mediji širom svijeta obilježavaju, 2. april kao Međunarodni dan provjere činjenica. Ovaj datum je ustanovljen je 2017. godine pod okriljem Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN), čiji je Raskrinkavanje.me, odnosno Centar za demokratsku tranziciju (CDT) verifikovani član. Za datum je simbolično izabran 2. april, prvi dan koji dolazi nakon 1. aprila, dana šala i bezazlenih laži, kao podsjećanje da je već sljedeći dan u godini onaj kad se moramo vratiti činjenicama.

Zato danas podsjećamo na sve važne aktivnosti organizacija za provjeru činjenica, medija i drugih inicijativa koje pomažu građanima/kama da razdvoje činjenice od izmišljotina i netačnih interpretacija i povećavaju medijsku pismenost društva. Zato pozivamo građanke i građane da sjutrašnji dan posvećen činjenicama obilježe tako što će ispraviti neku netačnu informaciju, ili sumnjivu vijest poslati nama na temeljitu provjeru.

Zabrinuti smo činjenicom da je Crna Gora, prema nedavno objavljenom izvještaju Instituta za otvoreno društvo u Sofiji, na 32 mjestu od 35 zemalja Evrope prema pokazateljima o medijskoj pismenosti, a da se sve zemlje ovog regiona nalaze na samom dnu liste. To je potpuno realan odraz stanja jer, nažalost,  Crna Gora nema ni strateški okvir niti institucionalnu koordinaciju, niti efektivne mjere za borbu sa dezinformacijama.

Zbog toga pozdravljamo to što je Ministarstvo za javnu upravu, digitalno društvo i medije uvažilo preporuku CDT-a i u djelokrug i nadležnosti svog direktorata za medije uvrstilo i razvoj medijske pismenosti. Nadamo se da je to znak da će se nadležne institucije konačno uključiti u borbu za odbranu činjenica, tačnog informisanja, i novinarstva u javnom interesu. Takođe, ovo vidimo kao priliku da zajednički radimo na stvaranju fonda koji bi medijima pomogao u borbi protiv ove pojave. Krajnje je vrijeme da se država ozbiljno i odlučno uključi u rješavanje problema dezinformacija, i na način kako to čine demokratska društva.

Prethodnu godinu u životima svih građana obilježila je pandemija COVID-19, a rad Raskrinkavanja i faktčekera širom svijeta njena vjerna pratilja – infodemija. Godinu smo proveli u potpunim ili djelimičnim zaključavanjima, pod prijetnjom za živote, zdravlje i ekonomiju, ali i opkoljeni lažnim vijestima, dezinformacijama prerušenim u činjenice. Raskrinkavanje je u tom periodu analiziralo više stotina tekstova i objava i objavilo 203 analize dezinformacija i manipulacija na temu pandemije objavljenih u tradicionalnim i društvenim medijima iz Crne Gore i regiona.

Pored infodemije korisnici medija i društvenih mreža u Crnoj Gori nijesu bili pošteđeni ni uobičajenih dezinformacionih i propagandnih kampanja iz oblasti vanjske, bezbjednosne i unutrašnje politike. U godini političkih previranja i tenzija u Crnoj Gori i regionu, identifikovali smo veliki broj dezinformacija usmjerenih na podrivanje demokratskih vrijednosti i institucija, izbornih procesa, izazivanje regionalne nestabilnosti i podrivanje društvene kohezije u Crnoj Gori. Raskrinkavanje prošloj godini objavilo i 159 analiza lažnih vijesti i dezinformacija posvećenih ovim temama.

 

Milica Kovačević

Predsjednica CDT-a