Promjena vlasti još uvijek nije promijenila kredibilitet izbornog procesa

Izvor: Agencija MINA

Održavanje lokalnih izbora u jednom danu preduslov je da država ne bude godinama u vanrednom političkom izbornom stanju, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je, na konferenciji „Kako do izbornog povjerenja“, koju organizuje Centar za demokratsku tranziciju (CDT), rekao da je prethodnih desetak godina iz procesa u proces pojačavan stepen nepovjerenja javnosti u izborne procese.

https://twitter.com/CDT_CrnaGora/status/1361615794434674688

Prema riječima Bečića, gotovo da nema izbora koje nije obilježila krupna afera dokumentovana u izvještajima Evropske komisije.

Kako je naveo, dva najdrastičnija slučaja su afere „Snimak“ i „Koverta“, i ni jedan ni drugi nijesu dobili pravni i politički epilog.

To je, smatra Bečić, samo ohrabrivalo sve one koji su zaslužni za takav stepen nepovjerenja u izborni proces.

„I posljednji parlamentarni izbori imali su za karakteristiku da su se dotadašnji koalicioni partneri iz vlasti međusobno optuživali za kupovinu glasova, da smo imali poruke od međunarodne zajednice o opštem demokratskom nazadovanju“, naveo je Bečić.

On je kazao da je to ambijent koji ne odgovara zemlji koja je pretendent za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

„Ono što je dobro je to što smo 30. avgusta pokazali da je vlast smjenjiva na izborima. To je bio istorijski datum zbog izlaznosti na izborima, izlaznost od 77 odsto je dokaz želje građana da odlučuju o svojoj sudbini”, rekao je Bečić.

On je ponovio da je jedan od ključnih ciljeva ovog saziva parlamenta reforma izbornog zakonodavstva, navodeći da su u decembru došli do zajedničkog predloga odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, koju su potpisali svi šefovi poslaničkih klubova.

“To je dobra polazna osnova, i očekivali smo da na toj posljednjoj sjednici Skupštine u decembru donesemo odluku o obrazovanju Odbora, ali da tog dana odmah i obrazujemo Odbor, kadrovski ga ekipiramo, kako bi već u januaru ili februaru krenuo sa intenzivnim radom“, naveo je Bečić.

On je kazao da nijesu željeli da formiraju „krnji odbor“ koji bi činili samo predstavnici parlamentarne većine, nego su, kako je naveo, sačekali smo kolege iz opozicije.

„Razgovarali smo na poslednjem Kolegijumu predsjednika Skupštine, i tog dana sam otvorio pitanje kadrovskog ekipiranja Odbora. Sve sam činio da ne odmažem, već da pomažem opozicionim kolegama. Želio sam da pokušamo da damo šansu pravljenju mostova saradnje“, rekao je Bečić.

On je kazao da su veliki problem u Crnoj Gori učestali izborni procesi, koji već godinama parališu društvo i drže ga u konstantnom vanrednom izbornom stanju.

„To vidim kao ogroman problem i veliku potrebu da ovim reformama izbornog zakonodavstva dođemo do rešenja, održavanja makar svih lokalnih izbora u jednom danu“, istakao je Bečić.

Crna Gora, kako je naveo, nije Hrvatska ili Srbija gdje lokalni izbori ne tangiraju procese na državnom nivou.

„U Crnoj Gori svi lokalni izbori pretvaraju se u borbu političkih partija za pozicioniranje na državnom nivou“, rekao je Bečić.

On je rekao da iščekuju unutaropozicioni dogovor parlamentarne opozicije i da vjeruje da će se stvoriti osnove za sveobuhvatnu izbornu reformu.

„Ključno pitanje je da imamo izbore lokalne izbore u jednom danu jer je to preduslov da ne držimo zemlju godinama u vanrednom političkom izbornom stanju“, zaključio je Bečić.

Ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks kazala je da je Crna Gora kroz izbore pokazala sposobnost da sprovede mirnu tranziciju vlasti.

„Podaci pokazuju da 81 od 100 građana Crne Gore sada vjeruje da se vlast može promijeniti putem izbora, u poređenju sa prethodnom cifrom od 49 procenata”, navela je Medoks.

Prema njenim riječima, demokratija može biti krhka i vlade su odgovorne da je zaštite.

“To je neprekidni proces koji uklučuje ulogu parlamenta, civilnog društva, medija i svih građana. Tom procesu je potrebna vlada koja je spremna da stupi u dijalog sa drugim stranama“, smatra Medoks.

Ona je kazala da Ujedinjeno Kraljevstvo može podržati integritet izbora i povećati tarnsparentnost rezultata praćenjem izbora, i da bi to isto mogli učiniti i za opštinske izbore.

„Bilo koja vrsta reforme zahtijevaće saradnju između stranaka u Skupštini. Za stranke je važno da zajedno rade na značajnim demokratskim reformama. Za ovo su potrebni dijalog i pregovori, i potrebno je da same razriješe svoje međusobne razlike“, zaključila je Medoks.

Izvršni direktor CDT-a, Dragan Koprivica, kazao je da je ključni cilj otvoriti dijalog i da je reforma izbornog zakonodavstva važan kriterijum za članstvo u EU.

On je rekao da je Crna Gora 30. avgusta prvi put imala izborni proces čije rezultate niko nije osporio, kao i relativno uspješnu tranziciju vlastia, ali da je on realizovan uz stare i nove manjkavosti.

Promjena vlasti, kako je kazao, nije nužno promijenila kredibilitet izbornog procesa.

“Nije poboljšan kvalitet izbornog spiska, nije nestala izborna administracija kojom dominiraju interesi partija, nije nestalo partijsko zapošljavanje, nijesu nestala politička i finansijska miješanja izvana, nije se povećala zastupljenost žena u politici“, naveo je Koprivica.

On je kazao da je u međuvremenu počeo da radi Savjet za kontrolu biračkog spiska koji je formirala Vlada.

„Potencijalno postoji još jedna prepreka – naslijeđena negativna praksa da se izborni zakoni uslovljavaju drugim temama koje nijesu vezane za izbornu reformu. Nema ništa važnije od izborne reforme“, smatra Koprivica.

On je kazao da parlament mora postati ključno mjesto političkog dešavanja, i da vjeruje da je krenuo tim putem.

Prema riječima Koprivice, neophodan je konsenzus, dvotrećinska većina.

Kako je naveo, zadatak nevladinih organizacija je dvojak – da pospješe dijalog, da reformi daju vjetar u leđa, i da pripreme što je moguće kvalitetnija rješenja.

„Bićemo pošten partner Skupštini, Radnoj grupi. Važno je da imamo otvoren prostor i priliku da parlament krene putem demokratskih zajednica koje znaju kako da rješavaju probleme“, naveo je Koprivica.

On je kazao da će, nakon donošenja seta zakona koji se tiču biračkog spiska, biti potrebno više od godinu da se birački spisak dovede u potrebno stanje.

„Od CDT-a apel da što prije maksimalno pristupimo izbornoj reformi“, zaključio je Koprivica.

CDT je konferenciju „Kako do izbornog povjerenja“ organizovao uz podršku ambasada Holandije i Velike Britanije.