IFCN je nominovan za Nobelovu nagradu za mir!

IFCN je nominovan za Nobelovu nagradu za mir!

03/02/2021

Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN), čiji je Raskrinkavanje.me ponosni član, nominovana je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.

To je saopštila norveška poslanica i bivša ministarka kulture i obrazovanja Trine Skei Grande.

Od 2015. IFCN radi na promociji viših standarda u provjeri činjenica i zalaganju za pouzdane informacije.

Iz IFCN  su kazali da, iako prepoznaju da je ova nominacija dalek put do ulaska u uži izbor za ovu nenadmašivuu nagradu, vide je kao važnu potvrdu rada provjeravača činjenica širom svijeta.

”Jednostavno rečeno: činjenice su bitne i provjera činjenica mogu spasiti živote. Provjera činjenica radi se širom svijeta, često pod prijetnjom ili napadom, kako bi se pružile kvalitetne informacije i borili se protiv dezinformacija, često namjerno napravljenih, koje zagađuju društvo ili inhibiraju slobodu.”

Skei Grande je u intervjuu za NRK  (Norveška nacionalna televizija) rekla da je odabrala IFCN zbog njihovog rada protiv dezinformacija na društvenim mrežama i zato što smatra da je provjera činjenica važnija nego ikad. U tvitu je napisala:

 

„U ratu je istina prva žrtva. A mi živimo u vremenu u kojem je borba protiv laži toliko važna da ju je @JoeBiden spomenuo u svom govoru. Ove godine nominovala sam osobe koje rade na provjeri činjenica  za Nobelovu nagradu za mir. Treba im naša podrška. “

Ova nominacija je još jedan pokazatelj koliko je važno dokazivati istinu, pogotovo u vremenu infodemije koja je jednako opasna kao i pandemija. Čestitamo na nominaciji IFCN-u i svim članicama koje svakodnevnim napronim radom pružaju svojim čitaocima samo provjerene i tačne informacije. Čitajte pažljivo!