Prošlost moramo ostaviti iza nas, država pripada svima

Crna Gora se mora ugledati na Evropu koja je poslije Drugog svjetskog rata odlučila da izabere prošlost i da na principima antifašizma izabere budućnost a ne prošlost,  i svi se moraju ponašati u skladu sa tim da država pripada svim njenim građanima, poručili su predsjednici četiri poslanička kluba crnogorskog parlamenta sa konferencije „Diskursi radikalizacije: Uticaj javnog diskursa na jačanje etno-nacionalizma u Crnoj Gori“ koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Predsjednik Kluba poslanika koalicije „Crno na bijelo“, Miloš Konatar, kazao je da je Evropa samo 12 godina godina poslije završetka najkrvavijeg sukoba u ljudskoj istoriji odlučila da udari temelje Evrpskoj uniji kakvu danas poznajemo.

 „Dešavanja iz devedesetih su bila prije 30 godina. Postavljam pitanje i sebi i vama da li ćemo ostati zarobljeni u prošlosti i pričati o partizanima, četnicima, zelenašima ili o 2028. godini, ja biram da pričamo o 2028. godini. Prošlost ne možemo promijeniti“, rekao je Konatar.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS), Danijel Živković, rekao je da je činjenica da je crnogorsko društvo podijeljeno, da ta podijeljenost ne unazad nekoliko godina nego više vremena i seže u duboku istoriju.

„Politika DPS-a je značajno uticala na postavljanje kvalitetnih temelja multinacionalizma. Vjerujem da je to jedna od najvećih tekovina našeg društva“, rekao je Živković.

Razloge za jačanje etnonacionalizma, dodao je on, možemo tražiti u Zakonu o slobodi vjerosispovijesti koji je, kako kaže, rasplamsao strasti iz prethodnog perioda i značajno uticao na produbljivanje podjela u društvu koje su izazvane nedovoljno dobrim  odnosom prema tom zakonu.

„Ili nedovoljno dobroj informisanosti o tom zakonu. Moramo razumjeti prošlost i šta se u prošlosti dešavalo, ali naš budući diskurs bi trebao da bude u pravcu otklanjanja svih tih poslejdica na način što ćemo dati dorpinos u parlamentu“, kazao je poslanik DPS-a.

Živković je dodao da kada postoji brutalno miješanje u suveerenu i nezavisnu Crnu Goru onda je obaveza DPS- da sugeriše javnosti da smatra da su nacionalni interesi ugroženi.

„Moramo voditi računa o načinu na koji interpetiramo naše stavove i to je jedini ispravni put kako se trebamo odnositi u budućnosti prema tim stvarima. Ako imate jedan identitet koji želi da ima primat nad drugim, onda imate problem“, kazao je Živković.

Predsjednik poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović, kazao je da, kada su svi očekivali da nakon referenduma o nezavisnosti Crne Gore podjele nestanu, iz raznih političkih kalkulacija, ne samo iznutra, nego i spolja, u Crnoj Gori je ojačan etnonacionalizam koji, kako dodaje, nikome nije donio dobro.

„Najopasnije što se desilo u ovoj državi i okruženju je što su ljudi dali sebi za pravo da ispravljaju neke istorijske greške ili plaćaju neke istorijske dugove, e to Crna Gora ne smije dozvoliti. Imali smo prilike odmah posle pobjede nove vlasti vidimo pojave koje ne smijemo zanemariti, tako se i počinje, nekim latentnim, a onda sve jačim porukama da neko ne zaslužuje da ovdje živi“, rekao je Ibrahimović.

Šef Kluba poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Dragan Ivanović, ocijenio je da, kada bismo bolje živjeli, svi zaboravili reotriku koje mnoge partije koriste u kampanjama nesvjesni ili svjesni da to nije dobro.

“Zašto sam ja i moji partijski drugovi bili za zajednicku državu – bili smo protiv privatne države. Kada je postala nezavisna, mi drugu državu nemamo, u njoj smo rođeni, prema tome smeta mi i nije dobro da tu priču eskploatišemo u političke svhe. U mojoj partiji ćemo se boriti za samostalnu Crnu Goru“, poručio je Ivanović.