Noći filma – online projekcije

Noći filma, koje se održavaju u okviru projekta “30 godina od pada Berlinskog zida, 1989-2019”, nastavljene su, ali su ovoga puta, zbog epidemiploške situacije, održane su online.

Studenti Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, sa kojim smo u sradnji organizovali noći filma, učestvovali su u raspravama koje su pratile projekcije.

Projekcija filma ”Das Leben der Anderen’’ je održana 18. novembra.

Godine 1984. u Istočnom Berlinu, agent tajne policije koji vrši nadzor nad piscem i njegovom ljubavnicom postaje sve više zaokupljen njihovim životom. Najteža pozicija hladnoratovskog mentaliteta jeste da ne možemo da prepoznamo centar odnosno našu poziciju u odnosu na koncept neprijatelja i prijatelja. Film preispituje je li u atmosferi koja održava sumnju, paranoju i nevjerovanje moguća ljudska empatija i ljubav prema drugima.

Projekcija filma Leviathan je organizovana 25. novembra.

Korupcija je osnovna linija sukoba koja Kolju, glavnog junaka filma Levijatan, suočava i dovodi do agonije s korumpiranim gradonačelnikom u jednom malom ruskom primorskom gradu, malom gradu Velike Rusije. Velika Rusija je nemoguća bez slike većeg autoriteta, u savremenosti kojom se bavi film Putina, ali i Pravoslavne crkve. Utisak koji ostavlja Levijatan jeste razmišljanje o konstantnom prisustvu autoriteta koji je Rusiji uvijek određivao posebno mjesto u odnosu na druge – recimo Evrope, koja je uspjela da svoje imperijalne i druge autoritete zamijeni idejama građanskog i otvorenog društva, idejama koje u konačnom ostaju temeljne odrednice integriteta evropskih vrijednosti. Hrvatski filmski kritičar Jurica Pavičić je, izvještavajući iz Kana za zagrebački Jutarnji list, rekao da je Levijatan politički najpapreniji naslov festivala. Važno je napomenuti da je naslov filma, ujedno i naslov studije engleskog filozofa Tomasa Hobsa objavljene 1651. godine. Hobsova metafora ­– levijatan kao konačna država, diktatura bez ijedne demokratske vrijednosti, tolerancije i slobode za podanike.

Projekcija filma Tunel je organizovana 2. decembra.

Film Tunel govori o životu u Istočnoj Njemačkoj prije i nakon izgradnje Berlinskog zida i kao takav je potresno svjedočanstvo o životu  u Istočnoj Njemačkoj za vrijeme Gvozdene zavjese. Baziran na istinitoj priči, Tunel nam, kroz prikaz sudbine jedne porodice koja pokušava da se prebaci iz Istočne u Zapadnu Njemačku, zapravo priča priču o milionima ljudi koji su nakon izgradnje Zida ostali zarobljeni u sistemu rigidne komunističke diktature.

 

Projekcija filma Good Bye Lenin!  je organizovana 9. decembra.

 

Radnja filma rekonstruiše način života uoči, tokom i nakon pada Berlinskog zida. Glavni junak Aleks, da bi spasio majku koja je bila u komi u vrijeme pada Berlinskog zida i poštedio je dodatnog stresa, održava njeno uvjerenje da se ništa nije promijenilo. Stvarajući privid postojanja države koje više nema, Aleks posvećeno i kreativno produkuje njen dizajn i format, čak proizvodi i vijesti. Ovaj intimistički film Volfganga Bekera ostvario je veliki uspjeh njemačke kinematografije početkom 21. vijeka. Osvojio je šest nagrada Evropske filmske akademije u Berlinu, među kojima je i nagrada za najbolji film i tri nagrade po izboru publike. Takođe, 2003. godine bio je među kandidatima za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Noći filma organizuju se u okviru CDT-ovog projekta “30 godina od pada Berlinskog zida, 1989-2019”, koji je finansiran u okviru programa Evropa za građane – evropsko sjećanje.