Fejsbuk i u Crnoj Gori pokreće program za provjeru činjenica

Fejsbuk, u saradnji sa portalom Raskrinkavanje.me (Centar za demokratsku tranziciju) i agencijom Frans Pres (AFP), pokreće nezavisni program za provjeru činjenica u Crnoj Gori.

Ovi programi pokreću se i u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj, u saradnji organizacijama koje su, kao i Raskrinkavanje.me i AFP, članice Međunarodne mreže za provjeru činjenica.

Borba protiv dezinformacija odvijaće se tako što će organizacija koja provjerava činjenice označiti neku informaciju kao lažnu i ona će se u pregledu vijesti (news feed) prikazivati niže što će znatno smanjiti njenu vidljivosti i dalje dijeljenje.

Tako se, tvrde u Fejsbuku, sprečava širenje lažnih vijesti i smanjuje broj ljudi koji ih vide. Takođe, stranicama i domenima koji u kontinuitetu dijele lažne vijesti distribucija sadržaja će biti smanjena, a ukinuće im se i mogućnost za oglašavanje i monetizovanje sadržaja. To znači da ćemo, kada neki post bude označen kao lažan, upozoriti ljude koji ga vide ili pokušavaju da ga dijele da je post označen kao lažan”.

„Srećni smo što smo pokrenuli naš nezavisni program za provjeru činjenica u Crnoj Gori, zajedno sa Raskrinkavanjem i AFP. Borba protiv lažnih vijesti je odgovornost koju shvatamo ozbiljno i zato konstantno radimo na tome kako da pomognemo da se zaustavi širenje dezinformacija na našoj platformi.” rekla je Sophie Eyears, strateški menadžer za razvoj partnera kompanije Fejsbuk.

Ovaj program je u skladu sa Fejsbukovim okvirom za poboljšanje kvaliteta i istinitosti sadržaja u pregledu vijesti, koji predviđa uklanjanje naloga i sadržaja koji krše Fejsbukove standarde zajednice ili politike oglašavanja, smanjivanje distribucije lažnih vijesti i neistinitih sadržaja.

“Centar za demokratsku tranziciju pokrenuo je 2018. godine platformu Raskrinkavanje.me, kako bi se povećao kvalitet medijskih sadržaja, poštovanje profesionalnih standarda i odgovornost medija u Crnoj Gori. Analiziramo medijske članke za koje sumnjamo da sadrže netačne informacije, dezinformacije ili lažne vijesti. Provjera se zasniva na detaljnoj i isprobanoj metodologiji. Vjerujemo da će ova saradnja sa Fejsbukom značajno doprinijeti tome da građani Crne Gore dobijaju tačnije i provjerene informacije.” izjavila je Milica Kovačević sa portala Raskrinkavanje.me.

„Oduševljeni smo što možemo proširiti globalno partnerstvo sa kompanijom Fejsbuk u borbi protiv dezinformacija. Pokretanje naših predstavništava u Bosni, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji svjedoči o važnoj ulozi koju AFP igra kao medijski partner u ovom domenu. Sa više od 80 stručnih novinara raspoređenih u 37 zemalja, predstavljamo jednu od najvećih mreža novinara na svijetu posvećenu digitalnoj verifikaciji i demistifikaciji lažnih informacija koje se šire Internetom,” rekla je Christine Buhagiar, regionalna direktorka agencije AFP za Evropu.

Fejsbuk je saopštio da sada ima više od 70 partnera za provjeru činjenica na više od 70 jezika na globalnom nivou, te da su zainteresovani za dalje širenje tih aktivnosti.