25 godina od genocida u Srebrenici: Suprotstavimo se negiranju zločina

Povodom 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici i 25. godišnjice najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) se sjeća žrtava genocida i poziva na suprotstavljanje negiranju i relativizaciji zločina i glorifikaciji zločinaca.

Činjenice o genocidu u Srebrenici su utvrđene presudama Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, i nacionalnih sudova. One su utkane i u brojne međunarodne rezolucije i deklaracije, uključujući i Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici koju je 2009. godine usvojila Skupština Crne Gore. 

Ipak, i poslije toliko godina, negiranje genocida u Srebrenici je prisutno i u Crnoj GoriOvo društvo se nije na adekvatan način bavilo onim što je Crna Gora bila i što je radila do 1996. godineZato ne treba da nas čudi što današnja negacija genocida i prekrajanje istorije ne dolaze samo od marginalnih ekstremnih grupa i dijela medijske scene koja ih promoviševeć čak i iz Skupštine Crne Gore. U rastućoj radikalizaciji političke scene, sve snažnijoj promociji ekstremnog etnonacionalizma, klerikalizma, i simboličkog i političkog nasilja, dio sistematskog pokušaja revizije istorije je i prekrajanje pravnih i istorijskih činjenica o genocidu u Srebrenici.  

Protok vremena nije doveo do suočavanja s prošlošću i ličnog i kolektivnog stida zbog pripadnosti zločinačkoj ideologiji i politici koja je stajala iza ovog genocida. Naprotiv, od nekadašnjih diskretnih lingvističkih pokušaja umanjivanja razmjera zločina, polako smo došli u fazu njegovog otvorenog slavljenja, kroz neskriveno slavljenje njegovih počinilaca.  

Na 25. godišnjicu genocida sjećamo se i svih drugih zločina počinjenih u jugoslovenskim ratovima s kraja 20. vijekaSuprotstavljamo se istorijskom revizionizmu, negiranju genocida i slavljenu zločinaca bez obzira na to kom su narodu oni pripadali 

Izvršni direktor CDT, Dragan Koprivica