Zajedno protiv nasilnog ekstremizma

U cilju podizanja svijesti javnosti, podsticanja dijaloga i boljeg razumijevanja različitih oblika nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Centar za demokratsku tranziciju (CDT), u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, pripremili su Nacionalnu platformu za suzbijanje nasilnog ekstremizma.

Platforma pod sloganom „Zajedno protiv nasilnog ekstremizma” na zvaničnom predstavljanju 14. decembra okupiće u Podgorici predstavnike nadležnih institucija, lokalnih samouprava, medija, političkih partija, nevladinih udruženja, vjerskih zajednica, akademske zajednice, kao i druge društvene aktere koji mogu
doprinijeti suprotstavljanju ovim pojavama.

Pozivamo zainteresovanu javnost da se prije zvaničnog predstavljanja Nacionalne platforme upozna sa predloženim tekstom koji je dostupan na sajtovima CDT-a i MUP-a i uzme učešće u njegovom kreiranju, na način što će svoje komentare i sugestije dostaviti na e-mail [email protected], i na taj način dati doprinos borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Različiti oblici nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu globalne su pojave, i iako se Crna Gora nalazi u grupi zemalja u kojima je ovaj problem manje izražen, ovi fenomeni nijesu nepoznati.

Zato se ovom pitanju mora posvetiti posebna pažnja, naročito imajući u vidu Ustavno opredjeljenje Crne Gore kao građanske države i društva u kome je zabranjeno podsticanje mržnje, diskriminacije ili stigmatizacije po bilo kom osnovu.

Po uzoru na Mrežu EU za podizanje svijesti o radikalizaciji, Platforma predstavlja početak formiranja nacionalne Mreže za osvješćivanje o radikalizaciji (RAN) mreže, koju će osnovati i koordinisati državni organi, a u kojoj će biti mjesta i za
ostale segmente društva.

Takođe, Platforma će biti polazna osnova za izradu nove Strategije za suzbijanje nasilnog ekstremizma.