Nevidljivo nasilje: Priče iz redakcija

Publikacija “Nevidljivo nasilje: Priče iz redakcija”, u kojoj su predstavljena svjedočenja novinara o pritiscima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu, predstavljena je i u Podgorici.

Autorke publikacije sprovele su istraživanje koje je bazirao na intervjuima sa kolegama i koleginicama u pet zemalja – Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji.

Mnogi novinari nisu htjeli razgovarati ili su insistirali na anonimnosti, kažu autorke, što zbog straha od gubitka posla ili nemogućnosti da ga u budućnosti nađu, što zbog neugodnosti jer su pristali na pritiske.

“Dok se društvena atmosfera u svakoj zemlji preslikava na novinarski način bavljenja poslom, ono što je svim našim sagovornicima i sagovornicama zajedničko jeste strah, a društva u kojima se novinar plaši, nisu slobodna društva”, kažu u izvještaju koji navodi da bi 70 posto anketiranih novinara u regiji promijenilo posao ili redakciju u kojoj radi zbog niskih plata ili cenzure.

Autorice su novinarke Biljana Sekulovska, Una Hajdari, Nidžara Ahmetašević, Milica Bogdanović i Žarka Radoja, a uvodnik je pisao Viktor Ivančić, osnivač kultnog splitskog lista “Feral Tribune”, kolumnista nedeljnika “Novosti” i autor knjige o novinarstvu “Zašto ne pišem i drugi eseji”.

Publikacija je dostupna na:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download