Skupština da odblokira rad DIK

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Skupštinu Crne Gore da, kao institucija koja bira Državnu izbornu komisiju (DIK), hitno iskoristi svoje kontrolne mehanizme, i da uputi obavezujuće preporuke za deblokadu rada ove institucije.

 

Nakon prekida sjednice DIK-e, usljed bolesti njenog predsjednika, ova institucija je prestala da funkcioniše u momentu kad je trebala da donese veoma važne odluke koji je tiču prigovora za lokalne izbore u Beranama i Ulcinju.

Smatramo nedopustivim da partije koriste ovu situaciju za ostvarivanje svojih političkih interesa (jedni u Beranama, drugi u Ulcinju) i ćutanjem i nečinjenjem dovode do dalje eskalacije problema.

Ukoliko se nastavi ignorisanje ovog problema, stvaraju se uslovi za ozbiljno ugrožavanje izbornog procesa na nedavno završenim lokalnim, ali i predsjedničkim izborima, kao i dodatno podizanje političkih tenzija.

Situacija nastala usljed objektivnih okolnosti mora biti riješena u što kraćem roku jer neodržavanje sjednica DIK-e i neizjašnjavanje o prigovorima ima veoma važne pravne posljedice.

Imajući u vidu da se DIK-a u zakonskom roku nije izjasnila o pristiglim prigovorima u formalno pravnom smislu ovi se prigovori smatraju usvojenim, bez obzira na njihovu opravdanost.

Ovo bi dalje značilo i ponavljanje lokalnih izbora na nekoliko biračkih mjesta, a opštinske izborne komisije nijesu zakazale ponovljene izbore. Ovim se onemogućava utvrđivanje konačnih rezultata izbora a time i formiranje lokalnih vlasti jer se izborni proces oteže u nedogled.

Takođe, rokovi teku i za predsjedničke izbore, pa DIK-a mora biti operativna da bi mogla donositi veoma važne odluke. Tako npr. ako bi sjutra neko od kandidata za predsjednika predao svoju kandidaturu DIK-a ne bi bila u stanju da se izjasni o njoj u zakonskom roku.

Svaki dalji dan blokade ove institucije prouzrokovaće nove probleme u funkcionisanju o odraziće se na kvalitet izbornog procesa.

Smatramo da Skupština, kao institucija koja bira DIK-u, ne smije sebi dozvoliti da pasivno posmatra ova dešavanja koja mogu dovesti do pravnog haosa i podizanja tenzija već se u skladu za ustavnim i poslovničkim ovlašćenjima mora uključiti u rješavanje ovo problema prije nego što on eskalira do tačke sa koje nema povratka.

Jer ukoliko se ista ili slična situacija ponovi u kasnijim fazama izbornog postupka kad DIK-a svakodnevno donosi važne odluke, izbori neće biti pripremljeni u skladu sa zakonom.

Postoji više mogućnosti za prevazilaženje ove situacije od kojih je najdirektnija da predsjednik može zamjenjivati član kojeg on odredi, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika..

CDT već nekoliko godina upozorava javnost da ovako postavljena DIK-a predstavlja poligon za ostvarivanje političkih interesa partija, a ne kredibilnu “izbornu vlast” te da ovaj model hitno treba mijenjati a najnovija blokada predstavlja samo novu potvrdu našeg stava.

Oko 15 odsto institucija krši Zakon

CDT je ponovo provjeravao da li su obveznici Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ispunili svoje zakonske obaveze.

Iz sedmice u sedmicu primjetno je veće poštovanje Zakona, ali obavezu objavljivanja podataka o raspodjeli socijalnih davanja u toku izborne kampanje nijesu ispunili Ministarstvo rada i socijalnog staranja i opštine Kotor, Rožaje i Plav.

Opština Kotor je do sad redovno ispunjavala ovu obavezu, ali na njihovom sajtu nije moguće naći podatke o socijalnoj pomoći za posljednjih 15 dana, kao ni obavještenje da ova sredstva nijesu isplaćivana.

Opština Plav i Rožaje su otklonili tehničke probleme i objavili podatke za prethodnih period, ali ne i za posljednjih 15 dana. Takođe, nijesu naveli ni da u tom periodu nije bilo socijalnih davanja.

Monitoring CDT-a je pokazao i da oko 15 odsto obveznika krši propise neobjavljujući analitičke kartice i/ili putne naloge.

Agencija za sprječavanje korupcije je u međuvremenu objavila spisak institucija koje su dužne da objavljuju analitičke kartice što je korak napred u postizanju transparentnosti rada ove institucije. Međutim, nije objavila spisak obveznika Zakona koji bi trebalo da objavljuju putne naloge, pa apelujemo da to hitno učini.

Pozivamo ASK i da nakon sjednice Savjeta objavi Plan nadzora i kontrole kako bi javnosti bila upoznata sa tim kakvu kontrolu će ova institucija sprovoditi u kampanji.

CDT je monitoring poštovanja zakonskih obaveza institucija uradio kroz reprezentativni slučajni uzorak od ukupnog broja svih institucija koje su obveznici Zakona.

Monitoring je urađen u okviru projekta “Jačanje institucionalnog, političkog i izbornog integriteta u Crnoj Gori” koji je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Holandije.