Evropa je griješila i ispravljala greške

Evropa je znala da pogriješi, ali je znala i da ispravi greške, i to je njena najveća vrijednost, smatra direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Koprivica je, gostujući u emisiji „Evropske priče“ na radiju Crna Gora, govorio o projektu „Evropski horizonti 1917. – značaj i naučene lekcije“, koji CDT realizuje uz podršku EU.

On je kazao da su temelji Evrope – antifašizam, vladavina prava i ljudska prave, te da se time bave sve evropske institucije i da su te vrijednosti utemeljene u evropskim dokumentima.

„Politička dešavanja u Evropi dovodu do iskakanja. I ako pogledamo sve što se dešava u Njemačkoj, u Poljskoj, u Mađarskoj, u Hrvatskoj, sve to donekle liči na ono što se u Evropi dešavalo ’30-ih godina“, kazao je Koprivica.

On smatra da je sada ključna stvar kako će se Evropa odnijeti prema tome:

„A dobro se sjećamo da se u mnogim slučajevima nije odnijela kako treba. Dozvolila je uspon nacista, fašista…nadam se da će Evropa sada biti pametnija, da će naučiti svoje lekcije“.

Komentarišući aktuelna događanja u zemljama regiona, on je kazao da Hrvatska sebi napravila medveđu uslugu.

„Ako premijer jedne zemlje, brani osuđenog ratnog zločinca, to samo govori o toj zemlji“, kazao je Koprivica i dodao:

„Jako je važno – Hrvatska je u osnovi antifaštička zemlje, bez obzira na ustaški režim koji je postojao. Hrvatska je zbog antifašizma i dobila mjesto u Jugoslaviji“.

On smatra da ako se ta vrijednost ne bude baštinila u Hrvatskoj i ako dozvole da ovakve stvari, budu dominantni, najveći minus će dobiti građani Hrvatske.

Koprivica je u razgovoru kazao da bi volio da EU bude mnogo energičnija i prisutnija na Balkanu, ali i SAD – zemlje koje gaje demokratske vrijednosti i vladavinu prava.

„Da oni mogu da spriječe neke stvari – takvih incidenata je sve više i više, građani su kontaminirani nacionalizmom, klerikalizmom…u tom kontekstu sukob je uvijek moguć, uvijek se može naći po 50 usijanih glava u zemljama Balkana“.

On je poručio da odgovornost najprije zemljama Balkana, a tek onda na međunarodnoj zajednici – EU da se suprotstavi tome.

Govoreći o evropskim integracijama Crne Gore i pregovorima sa EU, Koprivica je kazao da je naša zemlja tek na pola puta:

„Solidno smo zaokružili zakonodavne reforme, ali slijedi najbolniji dio – to je stvaranje institucija koje se ne povinuju političkih vjetrovima. To je ključna stvar koju CG mora da uradi u ovom procesu“.

Kazao je da nije zadovoljan dinamikom kojom idu pregovori CG sa EU.

„Posvećenost, dinamika i trenutni nivo CG institucija – posebno izbornih koje CDT prati, je daleko od toga što su evropski standardi i što ja kao građanin želim da vidim“.

On je poručio da Crna Gora mora mnogo bolje, brže i energičnije sprovoditi obaveze koje ima na putu ka EU.

Tekst je urađen u okviru projekta “Evropski horizonti 1917. godine – značaj i naučene lekcije” koji je finansijski podržala Evropska komisija kroz program Evropa za građane. Sadržaj je isključiva odgovornost Centra za demokratsku tranziciju i ni na koji način ne odražava stavove donatora.