Vožnja sjećanja na evropski biciklizam

CDT je u saradnji sa Biciklo.me organizovao javni događaj posvećen evropskoj tradiciji urbanog biciklizma.

Cilj ovog događaja je bio da se građani podsjete ključnih činjenica i momenata iz istorije razvoja biciklističkog pokreta u Evropi, na ulogu biciklističke tradicije od 1917. do 2017. godine.

Okupljenih građanima obratili su se predstavnici Biciklo.me Blažo Crvenica i Sonja Dragović, autorka teksta “Biciklistička tradicija u Evropi: novo otkrivanje bicikla u borbi za bolji grad”.

Ljubitelji biciklizma govorili su o najpopularnijem prevoznom sredstvu u evropskom urbanom saobraćaju tokom većeg dijela XX vijeka, o njegovom značaju za grad i njegove građane.

Ovaj događaj okupio je oko 150ak ljubitelja biciklizma koji su nakon debate vozili podgoričkim ulicama.

U okviru ovog Critical mass-a organizovana je i nagradna igra na Facebook profilu Biciklo.me, a pobjednici su osvojili promo materijal posvećen evropskim vrijednostima i horizontima 1917.

Tekst je urađen u okviru projekta “Evropski horizonti 1917. godine – značaj i naučene lekcije” koji je finansijski podržala Evropska komisija kroz program Evropa za građane. Sadržaj je isključiva odgovornost Centra za demokratsku tranziciju i ni na koji način ne odražava stavove donatora.