Treba nam pravedna država

Treba nam pravedna država

15/11/2017

Crna Gora se sticanjem nezavisnosti nije emancipovala, a koncept ,,branimo državu” je posve potrošen ili je pri kraju, smatra književnik Andrej Nikolaidis.

Nikolaidis je, na javnoj debati ,,Država – tamnica ili okvir za emancipaciju, Odjeci i traume 1917“, kazao da Crnoj Gori ne manjka ni demokratije ni vladavine prava već pravedne države.

“Postoji razlika između pravne i pravedne države. Pravna država vam ne garantuje pravednu državu.

Nacistička Njemačka je bila pravna država sa najboljim evropskim pravnikom i Ustavni sud bi vam detaljno objasnio zašto je Holokaust ustavan, dok je Titovu Jugoslaviju vodio čovjek koji je tvrdio da se nećemo držati zakona kao pijan plota.

U kojoj biste vi državi rađe živjeli?”, pitao je Nikolaidis građane koji su učestvovali na tribini CDT-a.

Prema njegovom mišljenju, vladajuće elite ne pokazuje želju da djeluje emancipatorski niti da uspostavi veću količinu jednakosti, dok raslojavanja traju.

Književnik je kazao i da u Crnoj Gori, za razliku od Hrvatske u kojoj ima malih ljevičarskih partija, nema nikakve ljevice:

“Formalno u CG imamo ljevicu na vlasti od ’41, a to je ljevica kao što su ljevica Putin ili Komunistička partija Kine”.

Crna Gora kao turistička zemlja postaje sve manje održiva.

“Ovo je mali prostor, koji se sve više uništava. Primorje je odvratno. To se ne može gledati. Ovo nije gradnja, već favelizacija”, kazao je Nikolaidis i dodao:

“ako je to nekome lijepo, ne smijem se ni usuditi reći šta mu je onda moralno”.

U osvrtu na 100 godina evropske istorije, Nikolaidis je rekao da ono što se desilo 1917. dešavalo se u manjem obimu i u srednjem vijeku kroz hrišćanske pokrete koji su zagovarali pravdu za seljake, zajednicu siromašnih…

“Postoji direktna veza između tih pokreta i onoga što se u Rusiji desilo 1917. To što se desilo, bilo je izniman izazov, a kapitalizam je sa malom zadrškom, kapitalizam je 20 godina kasnije reagovao tako što je stvorio fašizam”.

Ovaj književnik smatra da je fašizam način na koji kapitalizam reaguje u kriznim situacijama kada nema rješenje.

Na pitanje građana kakva je budućnost Evrope, Nikoladis je kazao:

“Preuranjeno je govoriti o krizi, a kamoli o kraju EU. To su ozbiljnije zemlje nego što možemo pretpostaviti. EU je imperijalni projekat.  Nedvojbeno to je najbolja ponuda na stolu i Crnu Goru je bolje da što prije uđe tamo”.

Tekst je urađen u okviru projekta “Evropski horizonti 1917. godine – značaj i naučene lekcije” koji je finansijski podržala Evropska komisija kroz program Evropa za građane. Sadržaj je isključiva odgovornost Centra za demokratsku tranziciju i ni na koji način ne odražava stavove donatora.