Treba nam pravedna država

Crna Gora se sticanjem nezavisnosti nije emancipovala, a koncept ,,branimo državu” je posve potrošen ili je pri kraju, smatra književnik Andrej Nikolaidis.

Nikolaidis je, na javnoj debati ,,Država – tamnica ili okvir za emancipaciju, Odjeci i traume 1917“, kazao da Crnoj Gori ne manjka ni demokratije ni vladavine prava već pravedne države.

“Postoji razlika između pravne i pravedne države. Pravna država vam ne garantuje pravednu državu.

Nacistička Njemačka je bila pravna država sa najboljim evropskim pravnikom i Ustavni sud bi vam detaljno objasnio zašto je Holokaust ustavan, dok je Titovu Jugoslaviju vodio čovjek koji je tvrdio da se nećemo držati zakona kao pijan plota.

U kojoj biste vi državi rađe živjeli?”, pitao je Nikolaidis građane koji su učestvovali na tribini CDT-a.

Prema njegovom mišljenju, vladajuće elite ne pokazuje želju da djeluje emancipatorski niti da uspostavi veću količinu jednakosti, dok raslojavanja traju.

Književnik je kazao i da u Crnoj Gori, za razliku od Hrvatske u kojoj ima malih ljevičarskih partija, nema nikakve ljevice:

“Formalno u CG imamo ljevicu na vlasti od ’41, a to je ljevica kao što su ljevica Putin ili Komunistička partija Kine”.

[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Crna Gora kao turistička zemlja postaje sve manje održiva.[/perfectpullquote]

“Ovo je mali prostor, koji se sve više uništava. Primorje je odvratno. To se ne može gledati. Ovo nije gradnja, već favelizacija”, kazao je Nikolaidis i dodao:

“ako je to nekome lijepo, ne smijem se ni usuditi reći šta mu je onda moralno”.

U osvrtu na 100 godina evropske istorije, Nikolaidis je rekao da ono što se desilo 1917. dešavalo se u manjem obimu i u srednjem vijeku kroz hrišćanske pokrete koji su zagovarali pravdu za seljake, zajednicu siromašnih…

“Postoji direktna veza između tih pokreta i onoga što se u Rusiji desilo 1917. To što se desilo, bilo je izniman izazov, a kapitalizam je sa malom zadrškom, kapitalizam je 20 godina kasnije reagovao tako što je stvorio fašizam”.

Ovaj književnik smatra da je fašizam način na koji kapitalizam reaguje u kriznim situacijama kada nema rješenje.

Na pitanje građana kakva je budućnost Evrope, Nikoladis je kazao:

“Preuranjeno je govoriti o krizi, a kamoli o kraju EU. To su ozbiljnije zemlje nego što možemo pretpostaviti. EU je imperijalni projekat.  Nedvojbeno to je najbolja ponuda na stolu i Crnu Goru je bolje da što prije uđe tamo”.

Tekst je urađen u okviru projekta “Evropski horizonti 1917. godine – značaj i naučene lekcije” koji je finansijski podržala Evropska komisija kroz program Evropa za građane. Sadržaj je isključiva odgovornost Centra za demokratsku tranziciju i ni na koji način ne odražava stavove donatora.