MEP će povećati transparentnost

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović kazao je da će narednih dana objaviti pregovaračke pozicije za 18 poglavlja navodeći da ne može obećati da će objaviti pozicije koje su vlasništvo EU.

Pejović je učestvovao na panel diskusiji “Otvorenost i participativnost u procesu evropskih integracija” u EU Info centru gdje je i potpisan Memorandum o saradnji između MEP-a i CDT-a.

Milica Kovačević iz CDT-a podsjetila na predlog praktične politike koji je CDT uputio Ministarstvu evropskih poslova za unapređenje transparetnosti I otvorenosti ove institucije.

Pejović je na panelu kazao i da uporedo rade na objavljivanju informacija na sajtu, da su išli korak dalje i objavljivali stvari koje možda ni nismo trebali.

„Vidimo da postoji interesovanje javnosti da dođe do dokumenata koji nijesu javni“.

Na pitanje Kovačević da li se može očekivati da se omogući pristup ekspertskim mišljenjima na dokumenta, Pejović je rekao:

„U pitanju je to da ako odlučimo da objavimo dokument, ne znači da će EU dozvoliti da se objavi njihova pregovaračka pozicija. Ovdje imamo dva vlasnika dokumenta i moramo da se provjerimo da li oni dozvoljavaju.

Pejović je kazao da će nakon ljetnje pauze, početi izrada novog strategijskog dokumenta za informisanje građana o pregovorima Crne Gore sa EU.

„EU nije ista danas kao prije četiri godine kad smo pisali Strategiju. Stalnim ispitivanjem građana dolazimo do podatka da je skoro 40 odsto građana uglavnom informisani, a 10 odsto u potpunosti. Taj stalni porast nivoa informisanosti, znači da je Strategija dala rezultate“, kazao je Pejović i dodao da je samo dva odsto građana je zabrinuto zbog migrantske krize.

Kovačević je kazala da ozbiljnu sijenku na transparentnost procesa pregovora baca to što predstavnik MANS-a Vuk Maraš nije izabran za člana radne grupe za poglavlje 23.

Pejović je kazao da je MEP dao predlog odluke, a da je Vlada donijela takvu odluku koja je objavljena.

„Ovaj proces je otvoren za sve predstavnike civilnog društva. Imamo novu radnu grupu za 23. Vlada je donijela odluku koja je izazvala dosta interesovanja u javnosti. Odluka Vlada je bila takva. Pozivam nevladine organizacije na dijalog da svi koji žele da učestvuju budu dio radnih tijela“.

Maraš iz MANSa odgovorio je Pejoviću da će očekivao da konačno ima hrabrosti da kaže zašto nije izabran za člana ove radne grupe.

Kazao je i da je Pejović kontradiktoran jer su prvo izbacili najkredibilniju NVO za borbu protiv korupcije, a onda su pozvali nvo da vam predlažu reforme.

„Prijavile se četiri organizacije, zadovoljile su kriterijume. Vlada je donijela odluka, a MANS je bio imenovan. Donijeli ste zaključak da se MANS mijenja drugom nvo koja nije učestvovala na konkursu. Ko je predložio odluku? I šta je obrazloženje?“, kazao je Maraš.

Maraš je kazao da se ne mogu dogovoriti oko nezakonite odluke:

„Ili ćete je izmijeniti ovo što ste donijeli ili ćemo ići na sud. Kasnili ste, nije bilo kriterijuma, nije bilo obrazloženja“.