U potrazi za građankom/građaninom

Povodom 20. godišnjice djelovanja, udruga GONG organizovala je regionalni vremeplov aktivističkih i umjetničkih praksi „U potrazi za građankom/građaninom“, na kojem je učestvovao i direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Konferencija je osmišljena kao prostor za podsjećanje, razmjenu i promišljanje iskustava, međuodnosa i učinaka umjetničkih, aktivističkih i medijskih inicijativa izgradnje mira, zaštite građanskih i ljudskih prava, zaštite životne sredine i javnih dobara koje su od kasnih 1980-ih do danas zamišljale, stvarale i promovisale ideje i prakse demokratije, smještajući građanku/građanina u poziciju političkog subjekta i stvaratelja društvenog značenja.

Foto: GONG

Foto: GONG

Cilj ovog regionalnog vremeplova je afirmisanje, kao i propitivanje tradicije progresivnog aktivizma i umjetničkog stvaralaštva u osporavanju i preoblikovanju dominantnih političkih, kulturnih i društvenih matrica u postjugoslavenskom prostoru, obilježenom sukobima, siromaštvom, devastacijom javnih dobara i okoline, nepovjerenjem i dubokim podjelama.

Ipak, taj je prostor i dalje višestruko povezan – svojim starim i novim granicama, nepravdama i traumama, kao i kreativnim iskoracima prema otporu, iscjeljenju i inovacijama.