Zakon o NATO uskoro na Vladi

Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u mogao bi biti utvrđen naredne sedmice, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS), dok iz Demokratskog fronta (DF) poručuju da se o interesima građana ne može razgovarati bez referenduma.

Poslanici DPS-a i DF-a, Milorad Vuletić i Slaven Radunović bili su gosti javne debate „NATO – za i protiv“ u CDT-ovom Info centru.

Vuletić je ocijenio da referendum o NATO članstvu nije potreban jer se građani opredjeljuju prema onome što im se nudi u programu, a to je, kaže on, učlanjenje u NATO i Evropsku uniju (EU).

On smatra da bi bilo bolje na tu temu razgovarati u parlamentu. „Dođite u parlament pa ćemo o svemu razgovarati“.

„Pripremanje predloga zakona o potvrđivanju ugovora je u nadležnosti Vlade, imam informaciju da će to biti sljedeće nedjelje. Nakon toga se dostavlja Skupštini Crne Gore, koja glasa o dokumentu, odnosno odlučuje se da li će ratifikovati. Da li će to biti do kraja aprila ili kada, ne znam“, rekao je Vuletić.

Radunović je pitao zašto ne dozvoliti referendum ako su sigurni da su građani za. „O interesima građana Crne Gore ne možemo razgovarati dok se to ne provjeri na referendumu“.

„Suluda propaganda režima traje tri ili četiri godine, kakva vladavina prava i NATO standardi kad je učlanjenje u pitanju, kad je Albanija članica NATO-a“, kazao je on.

Radunović je pozvao ne samo one koji su protiv učlanjenja u Alijansu, već i one koje pozivaju na referendum, da se zajedno izbore za to demokratsko pravo i onda da, dodao je, svi prihvate obavezu da rezultat referenduma bude svima.

„Što se tiče alternativnog referenduma koji smo zagovarali, postoje dva problema da se organizuje, a neću pominjati legalne probleme. Prvo, svi koji pratite politiku svjesni ste da se protiv DF-a vodi pravi rat sa državnog nivoa na svaki način, ne samo suđenja i hapšenja, već nam se nijesu isplatila ni sredstava koje smo zaradili na izborima, nama se drži zamrznuto 350 hiljada eur“, naveo je on.

Prema riječima Radunovića, u situaciji su da svim dobavljačima koji su im bliski i sa kojima sarađuju duguju novac i da nemaju finansijske mogućnosti da raspišu referendum, koji, da bi bio ozbiljan, mora koštati između 800 hiljada i milion eura.

„Pozvali smo druge stranke koje se zalažu za referendum, niko nije pokazao interesovanje za organizacijsku ili finansijsku pomoć“, naveo je on.

Kako je rekao, „gledaće da im zagorčaju, da se makar kao ljudi loše osjećaju kada budu dizali ruku protiv volje svojih građana“.

Radunović je ocijenio da su najveće investicije u Crnoj Gori bile 2006. i 2007. godine, kada nije bilo priče o NATO-u.

„Od više od 200 zemalja u svijetu, samo je 28 članica NATO-a. Ja mislim da Crna Gora ne treba da ima iluzija da učestvuje u bilo kakvim vojnim operacijama u današnje vrijeme. Ako budem ikad na vlasti uvijek ću da dignem ruku protiv takvih akcija“, rekao je on.

Radunović je ocijenio da NATO ne postoji zbog Crne Gore, već zbog velikih sila. „NATO-u trebamo samo iz razloga sa Rusijom – da ih naljute i zagolicaju“.

Vuletić je kazao da je suština ove priče „da li mi hoćemo da živimo u miru, u stabilnoj i bezbjednoj zemlji ili da živimo u stalnoj neizvjesnosti da nas u maloj zemlji, skromne odbrane, neko može ugroziti“.

„Prioritetno i najznačajnije je da svako kreira svoju budućnost na način koji je najbolji, to je interes. Crnoj Gori da nije interes da bude u NATO ona to ne bi radila“, rekao je on.

Vuletić je ocijenio da je doprinos Mila Đukanovića u promovisanju svoje države veliki, kako u učlanjenju u EU, tako i u NATO.

„Kako bismo prošli da tada, kada je počelo bombardovanje, nije došlo do brze intervencije da se Crna Gora zaštiti“, dodao je on.