NATO protivnici žele nestabilnost

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da protivnicima NATO-a treba nestabilnosti u Crnoj Gori, navodeći da je članstvo u ovom savezu prijetnja kriminalizovanim strukturama u vlasti.

„Ne bih da ih lociram. Ima protivnika i u DPS-u. NATO članstvo je prijetnja kriminalizovanim strukturama u vlasti. Tu imamo realnu opasnost. CG je kontaminirana na više adresa”, kazao je Krivokapić tokom Građanskog sata u CDT-ovom Info centru.

Komentarišući međunarodna događanja i odnose zemalja, on je kazao da se situacija komplikuje u posljednjih četiri godini, od aneksije Krima.

„CG je samo tačka susreta velikih sila u velikoj temi. CG se našla u razigravanju za velikim stolom”, kazao je on i dodao da svi koji se u CG bave međunarodnom politikom moraju imati na umu da je CG jedina zemlja koja je suštinski nestala poslije Prvog svjetskog rada i da moraju biti oprezni u velikim razigravanjima.

Pored globalnog sučeljavanja Zapada i Rusije, istovremeno se dešava brakorazvodna parnica DPS-a i ruskih oligarha.

„Nije Rusija od juče protiv članstva u NATO. DPS je to znao od prvog trenutka kad je potpisan Sporazum. Još 2011. kad je Sergej Lavrov bio u CG, imao sam s njim težak razgovor, ali nisam dobio optužbe da sam izdao Rusiju. Jer SDP nije bio dio tog braka“.

Na pitanje da li je tačno da je napravio čvrste veze sa Rusijom, on je kazao:
„Kada u svojoj zemlji ne možete naći dovoljno jake egzekutore da blate onda ih uvozite. To je besmislena laž i braniti se od toga je besmisleno. Nije bitno što vam kaže nego ko vam kaže“.

Najteža dijagnoza demokratije

Krivokapić je kazao da se u CG trenutno žive ozbiljne posljedice neozbiljnog vođenja politike.

“kada politički sistem oboli od korupcije, kriminala, nesmjenjivosti vlasti, najteža je to dijagnoza demokratije. Znam da bojkot nije najbolje sredstvo, ni poželjno. To je posljednji lijek koji vam ostaje. Ovo je lijek na metastazu političkog sistema. Sad imate kupljene poslanike u parlamentu. Parlament nema nikakvo povjerenje. Visi povjerenje u sudstvo i tužilaštvo…“

Na pitanje kako će SDP dalje nastupiti, on je kazao da od decembra postoji ponuda na stolu i da će se oni i dalje boriti za to.

„DPS nema većinsku podršku ovog naroda, mogu nastaviti da otežavaju ovu situaciju, ali posljedice će biti sve teže…Izbori treba da dovedu do mirne smjene vlasti i do demonopolizacije vlasti u CG. Ova politička ulita je uništala ono je što prethodna stvorila koja je digla zemlju 1945. iz pepela“.

SDP neće na proteste

Pitan da li se mogu desiti protesti opozicije u kojima će SDP učestvovati:

“Protesti nisu sredstvo kojim bi SDP sad rješavao probleme. SDP drži kočnicu na to dok se formalno ne zatvori proces članstva u NATO”.

Komentarišući izjavu premijera Markovića da je zahtjev za ponavljanjem izbora neprihvatljiv:

“Pravilo je kad imate ovakvu krizu-nefunkcionisanje institucija, proteste, teške ekonomske mjere, onda vraćate mandat građanima. A kamoli u situaciji kad imate državni udar i zahtjev opozicije”.

Krivokapić smatra da Marković gubi vrijeme i gubi ritam.

“To je pokušaj da se izbjegne. Ne postoji nigde da neko poziva opoziciju da uđe u Vladu, a da niko neće. Samo u izdajničke, okupacione vlade se neće. To je najbolja dijagnoza stanja. Niko s njima ni vlast neće da bude”.