Dio izbornih komisija netransparentan

Nedjelju dana pred izbore, većina opštinskih izbornih komisija ne objavljuje sve važne informacije o tekućim izborima.
Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, opštinska izborna komisija je obavezna da ima svoju web stranicu na kojoj odmah objavljuje sve akte i podatke od značaja za sprovođenje izbora, kao i privremene i konačne rezultate glasanja na svakom biračkom mjestu.

OIK Gusinje nema internet prezentaciju, dok je OIK Žabljak predstavljena potpuno praznom sekcijom na sajtu opštine.

Monitoring koji je CDT sinoć uradio pokazuje da internet stranica opštinske izborne komisije u Plužinama sadrži podatke sa prethodnih izbora, ali ne sadrži niti jednu informaciju vezanu za izbore 16. oktobra.

Na internet stranici opštine Plav jedina informacija o predstojećim izborima je izborni kalendar.

Pozitivan primjer je OIK Mojkovac, koja objavljuje sve informacije od značaja za sprovođenje izbora, kao i OIKe Rožaje, Tivat i Šavnik koje objavljuju većinu informacija o svom radu.

Odluku o određivanju biračkih mjesta na kojima će se glasati 16. oktobra objavilo je 18 opštinskih izbornih komisija.

Informacije o proširenom sastavu opštinskih izbornih komisija je vrlo teško naći.

Rješenja o imenovanju opunomoćenih predstavnika u sastav OIK objavljena su na sajtovima opštinskih izbornih komisija u Baru, Budvi, Herceg Novom, Mojkovcu, Rožajama i Šavniku.

Rok za imenovanje biračkih odbora za svako biračko mjesto istekao je 5. oktobra u ponoć.

Opštinski koordinatori CDT-a izvještavaju da u pojedinim opštinama birački odbori nijesu imenovani u propisanom roku, ili da se očekuju personalne izmjene, zbog čega se čeka sa objavljivanjem.

Situacija je loša i kada su u pitanju informacije o biračkim odborima, gdje manje od polovine opština ima neku vrstu informacije o sastavu biračkih odbora.

Sedam opštinskih izbornih komisija je objavilo rješenja o tome koje partije imaju pravo da predlože predstavnike i/ili članove stalnog sastava biračkih odbora.

Međutim, samo OIK Berane, Mojkovac, Rožaje, Tivat i Šavnik objavile su imena članova stalnog sastava biračkih odbora. OIK Mojkovac, Rožaje, Tivat i Šavnik su objavile i imena članova biračkog odbora u proširenom sastavu.

Smatramo neprihvatljivim da javnosti ostane nepoznat sastav izborne administracije, i apelujemo na opštinske izborne komisije da objave ove informacije prije održavanja izbora.

Takođe, podsjećamo da opunomoćeni predstavnici po zakonu ravnopravno učestvuju u radu i odlučivanju organa za sprovođenje izbora, te da imaju odgovornost za zakonitost izbora, zbog čega i njihova imena moraju biti poznata javnosti.

Podsjećamo Državnu izbornu komisiju da transparentost izbora znači prije svega transparentnost organa za sprovođenje izbora, i pozivamo je da prikupi i objavi informacije o personalnom sastavu izborne administracije na svim nivoima.