Građani da prijave zloupotrebe

Vrhovno državno tužilaštvo potpisalo je Memorandum o saradnji sa CDT-om i CEMI-jem kako bi zajedničkim aktivnostima doprinijeli izgradnji povjerenja građana u izbore i očuvanju integriteta izbornog procesa.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je, nakon potpisivanja, saopštio da će Tužilaštvo izborni proces pažljivo ispratiti i reagovati u slučaju kršenja izbornih prava i eventualnih zloupotreba.

„Ukoliko neko prilikog izbornog procesa učini krivično djelo, za to će snositi odgovornost, bez obzira na političku opciju kojoj pripada. Pred zakonom su svi jednaki i to treba da bude jasno svima – i predstavnicima vlasti i predstavnicima opozicije“, kazao je Stanković.

VDT je podsjetio da osim izbornog prava građa, Krivični zakonik štiti i regularnost izbora od upotrebe sile i prijetnje, prevara, falsifikovanja, podmićivanja i ucjena.

„Pozivam i druge organizacije, pojedince i građane da obavijeste tužilaštvo o eventualnim nezakonitostima u izbornom procesu“, kazao je Stanković.

Tužilaštvo se ovim Memorandumom obavezalo da će nastaviti promociju proaktivnog pristupa gonjenju učinilaca svih krivičnih djela, uključujući i krivična djela protiv izbornih prava ili drugih krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti, a koja mogu uticati na zakonitost i legitimitet izbornog procesa.

Takođe, Tužilaštvo će, u skladu sa zakonom, u toku izborne kampanje i nakon izbora redovno informisati javnost o predmetima i postupcima u vezi sa krivičnim djelima protiv izbornih prava.

S druge strane, nevladine organizacije su obaveze da u slučaju saznanja ili posjedovanja dokaza o postojanju krivičnih djela protiv izbornih prava upute inicijativu za pokretanje postupka Specijalnom državnom tužilaštvu.

Takođe, obaveza CDT i CEMI je da kreiraju posebne kanale komunikacije kako bi olakšalo građanima da svoja saznanja ili dokaze o nezakonitostima u izbornom procesu jednostavno i lako upute Tužilaštvu.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica kazao je da raduje proaktivan pristup Tužilaštva i saradnja sa nevladinim sektorom o ovoj važnoj temi.

„Mi ćemo i kampanju ‘Glasaj slobodno’ bazirati na porukama ohrabrenja građana/ki da prijave pritiske i podsjećanja da je zakonom zabranjena kupovina i prodaja glasova, prijetnje i ucjene biračima, ometanje glasanje, uništavanje glasačkog materijala, glasanje na više biračkih mjesta i glasanje u tuđe ime”, kazao je Koprivica.

Zlatko Vujović iz CEMI-ja kazao je da će ta organizacija u susret izborima organizovati obuke za državne tužioce i policijske službenike na kojima će im biti predstavljeni modeli institucionalne saradnje tužilaštva i policije u izbornim procesima sa ciljem efikasnije zaštite biračkih prava.

“Takođe, poseban segment obuka biće vezan za predstavljanje i analizu krivičnih djela protiv izbornih prava ili drugih krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti, a koja mogu uticati na zakonitost i legitimitet izbornog procesa”.