SONY DSC


Evropu treba učiniti boljom

Nakon Brexita EU se mora mijenjati i konsolidovati, ali i iskoristiti ovaj referendum da podvuče crtu i da defiše svoje izazove i planove na međunarodnom planu.  

To je poručeno sa građanskog sata koji je organizovan u CDT-ovom Info centru, a na kojem su govorili lider DEMOS-a Miodrag Lekić i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Vuković.

Lekić i Vuković su saglasni da posmatrajući istoriju odnosa EU i Velike Britanije ne mogu biti iznenađeni rezultatima Brexita.

“Taj odnos je specifična. Velika Britanije nije osnivač, ignorisala je pojavu EU. Paralaleno sa EU formirala je EFTA. Takođe, Britanije  od početka ima rezervu prema brojnim pitanjima, skeptična je prema uređenju EU…”, kazao je Lekić.

S druge strane, Vuković smatra da je ova odluka bazirala na emocijama građana i demagoškim porukama, kao i da je britanska situacija pokazala dramatičnu razliku između glasa naroda i politike države.

“Da li je taj narod raspolagao informacija, da li je osjećao odgovornost za sudbinu naroda, nacije, države i viziju šta će biti poslije njegove odluke?”, kazao je Vuković.

Poslanik DPS-a naglašava da će britanski premijer ostati upamćen kao neko ko je razbio i EU i Britaniju.

“On je sveo EU sa 28 sveo na 27 članica,  a poslije ovoga Škotska i Sjeverna Irska će ostati u EU i razbiće Veliku Britaniju”.

Vuković smatra da EU trenutno ne raspolaže sa dovoljno demokratskih kapaciteta, ali da mora da se mijenja i konsoliduje.

“Neće se EU raspasti da bi se ponovo sastavila. To nije primjereno trenutku u kojem se nalazi civilizacija i evropski kontinent”.

I Lekić smatra da je EU objektivno snaga, te da je alternativa sadašnjoj EU reformisana EU.

“Ona ima određenu šansu za reogranizaciju, preispitivanje unutrašnjeg ustrojstva I definisanje izazova”.

Na pitanje kako će Brexit uticati na integracije balkanskih zemalja, Lekić kaže da ne vjeruje da će ubrzati proširenje, a da li će ga usporiti zavisi od procesa unutar EU, dok Vuković smatra da bez obzira na dešavanja poput Brexita neke balkanske zemlje će I dalje kaskati za Evropom.