Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg following the North Atlantic Council meeting at the level of Heads of State and Government


NATO ostaje u Avganistanu

NATO snage ostaće u Avganistanu i nakon 2016. godine, dok će do 2020. godine pružati finansijsku podršku bezbjednosnim snagama ove zemlje, kazao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Na konferenciji za novinare drugog dana NATO Samita u Varšavi, Stoltenberg je govorio o odnosu Alijanse i Avganistana ocjenjujući da je ta zemlje ostvarila napredak, ali da taj napredak mora biti nastavljen.

“Situacija u Avganistanu nije laka. Teška je. Vidimo nasilje, terorističke napada i ne očekujemo da to bude lako okončano”, kazao je on i dodao da ova zemlja posebno mora unaprijediti poštovanje ljudskih prava.

Saradnja između NATO-a i Avganistana obuhvata tri ključna segmenta:

  • “Resolute Support” misiju
  • finansijsku podršku bezbjednosnim snagama
  • NATO-Avganistan Enduring Partnership

Prema riječima Stoltenberga, NATO je u Avganistanu posebno posvećen zaštiti civila i medicinskog osoblja.

Na pitanje novinara kakvi zaključci sa Samita kada je u pitanju Rusija, Stoltenberg je kazao da ta zemlja nije strateški partner NATO-a, ali da nijesu u Hladnom ratu.

Dodao je i da su lideri NATO zemalja ujedinjeni u pristupu koji se bazira na jakoj odbrani i dijalogu.

Nastavlja se borba protiv ISIL-a 

Generalni sekretar saopštio je da je sastanak lidera NATO-a zemalja bio veome produktivan, te da su odlučili da jačaju odbranu, partnerstvo i stabilnost van granica Alijanse.

“NATO je alijansa za kolektivnu odbranu. Mi sada moramo da postanemo više ‘trening alijansa’ kako bi jačali lokalne kapacitete”, kazao je Stoltenberg.

On smatra da je trening domaćih snaga efektniji nego postavljanje naših snaga u borbenim operacijama.

Generalni sekretar novinarima je saopštio i da su odlučili da jačaju kapacitete unutar Iraka što je ključno za borbu protiv ISIL-a.

Na pitanje da li Crna Gora može očekivati da se proces ratifikacije Protokola o pristupanju završi do kraja 2016. godine, Stoltenberg je kazao:

“Pozdravljam to što sve više država ratifikuje Protokol. To je pokazatelj snažne podrške. Prošli put je ratifikacija trajala godinu dana, ne bih spekulisao da li sada može brže”.

NATO podrška Ukrajini

Nakon sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenko, Stoltenberg je poručio da su NATO zemlje ujedinjene u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

“NATO ostaje osnovni izvor sigurnosti naših ljudi i stabilnosti u cijelom svijetu”, dodao je on.