Foto: skupstina.me


Niko nije nadležan za tumačenje zakona

Skupština Crne Gore, Ministarstvo pravde, Ministarstvo finansija i Državna izborna komisija (DIK) saopštili su da nijesu nadležni za tumačenje Zakona o finansiranju političkih partija.

Portal CDT-a je kontaktirao državne institucije kako bi utvrdio ko je nadležan za tumačenje novog propisa.

Međutim, nijedna institucija nije dala odgovor na to pitanje već su međusobno prebacivali odgovornost i tako doprinijeli stvaranju dodatnih nejasnoća.

„Skupština Crne Gore, saglasno Ustavu Crne Gore, nije nadležna za tumačenje zakonskih propisa u praksi, jer je to u u nadležnosti državnih organa koji se staraju o njihovoj primjeni”, navodi se u odgovoru skupštinske Službe za odnose s javnošću.

Ministarstvo finansija koje će primjenjivati značajan dio odredbi iz novog Zakona nije odgovorilo na to pitanje, ali je ranije portalu CDT-a saopštilo da „nijesu predlagači novih odredbi i da nijesu ovlašćeni za njihovo tumačenje”.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Pregladač ovog zakona je grupa poslanika koju čine Azra Jasavić, Goran Danilović i Neven Gošović.[/pullquote]

I Ministarstvo pravde je saopštilo da nije nadležno za tumačenje, već da je dužno da primjenjuje ovaj zakon.

Isti odgovor dala je i Državna izborna komisija (DIK):

„DIK-u je stiglo mnogo zahtjeva za tumačenje i mišljenje, ali ona, prema ovom zakonu, nije ovlašćena da daje mišljenja i tumačenja. Mi smo sva mišljenja proslijedili Skupštini, da sa nadležnim tijelima eventualno da mišljenje”, kazao je sekretar DIK-a Milisav Ćorić.

Poslanica Draginja Vuksanović (SDP) pojasnila je za portal CDT-a da treba razdvojiti pitanje ocjene ustavnosti koju može da da samo Ustavni sud i pitanje tumačenje zakona koji može da da bilo koji stručni pravnik.

„Tumačenje je isto što i davanje mišljenja. Ne može se reći da ‘ne mogu da daju tumačenje’ jer to može svaki pravnik. U svakoj instituciji postoji pravnik koji može da da tumačenje zakona ako hoće da radi svoj posao. Ako neće i izbjegava posao, onda treba da snosi odgovornost”, kazala je Vuksanović.

Ovakvim odnosom institucije nijesu doprinijele boljoj primjeni ovog zakona koji svakodnevno izaziva brojne nedoumice i podijeljena, dominantno politička mišljenja.