Sve o parlamentarnim izborima 2023.

1/6/2023

Dezinformacija manje nego u prethodnoj kampanji

Broj dezinformacija koje su plasirane u dosadašnjem toku kampanje za parlamentarne izbore je manji nego što je to bio slučaj u prethodna dva izborna ciklusa.

31/5/2023

Otkažite sve funkcionerske aktivnosti do izbora

Centar za demokratsku tranziciju poziva predsjednika, potpredsjednike i ostale članove Vlade, te direktore državnih preduzeća da od danas do dana izbora ne održavaju javne aktivnosti koje se na bilo koji način mogu podvesti pod funkcionersku kampanju.

___________

28/5/2023

Manipulacije o izborima koje treba da znate

Iako su dezinformacije vezane za politiku konstantno prisutne u javnom prostoru Crne Gore, dezinformisanje javnosti je uvijek dodatno pojačano pred izbore a sa jasnim ciljem – da se utiče na birače.

___________

25/5/2023

Partije se obavezale na nenasilnu i fer kampanju 

Potpisivanjem Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju svi akteri parlamentarnih izbora obavezali su se da će promovisati neprikosnoveno pravo građana/ki da glasaju slobodno. 

___________

25/5/2023

Potpisivanje Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju

Centar za demokratsku tranziciju je, u okviru projekta monitoringa parlamentarnih izbora 2023. godine i kampanje “Glasaj slobodno”, ponudio izbornim listama potpisivanje Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju (Kodeks).

___________

15/5/2023

___________

4/5/2023  

Kodeks za fer izbore

Učesnicima predstojećih parlamentarnih izbora smo ponudili potpisivanje Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju (kodeks).

Kodeksom želimo nadomjestiti manjkavosti našeg izbornog procesa i važećeg izbornog zakonodavstva. Cilj pripreme ovog dokumenta je isticanje značaja poštovanja univerzalnih demokratskih principa i međunarodnih standarda sprovođenja fer i kompetitivnog izbornog procesa. 

___________

3/5/2023  

MUP da uspostavi mehanizam za transparentniji birački spisak

___________

28/4/2023 

AZLP da provjeri potpise podrške

Pozivamo Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) da iskoristi ovlašćenja za vršenje nadzora iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, i proaktivno i blagovremeno provjeri da li politički subjekti na zakonit način prikupljaju potpise podrške izbornim listama za parlamentarne izbore.

___________

27/4/2023