Run and gun propō: Mediji spori u kreiranju narativa pred izbore 

Predsezona u NBA ligi je u punom jeku. Timovi podešavaju formu, mediji pokušavaju da razaberu ko bi mogao biti novi šampion (neki kažu – Boston). Dok uživamo u dobroj košarci “preko bare” i iščekujemo okršaje Jokića, Dončiča i ostalih sportskih zvijeri, na domaćem terenu je predsezona takođe u toku. Teško se može reći da u njoj uživamo, kamoli da čekamo glavnu rundu.  

Lokalni izbori u Crnoj Gori očekuju nas za oko dvije sedmice. Kao fekt-čekeri oformili smo “ratne štabove” za megdan sa glavnim protivnikom – dezinformacijama, ali za sada smo uglavnom kratkih rukava. 

1 na 1 

Dok crnogorski medijski poslenici donekle opravdavaju toponimski epitet lijenosti, kolege iz susjedstva već polako ostavljaju srce na terenu.  

U svojim timovima imaju stare, prekaljene veterane, potpomognute mladim snagama. Najnoviji pik sa drafta srpskih jutarnjih programa je guslar, porijeklom iz Nikšića. U predsezoni je ponio titulu političkog analitičara. Svoju minutažu zavrijedio je između ostalog i zato što je, kako pišu srpski mediji, “ledio Turcima krv u žilama”. On i saigrač, za potencijalnog šampiona ove sezone u našim krugovima – Happy TV, procjenjuju da je pad DPS-a u Podgorici neminovan, te da se Glavni grad bratimi sa Bakirom Izetbegovićem, umjesto sa Sarajevom. Naglašavaju uspon opština kao što su Budva, Herceg Novi i Nikšić i njihov procvat.  

Velika pažnja ove sezone biće upravo na Budvi. Ali, neko u tom timu bi uskoro mogao dobiti nesportski faul, samo dok se zaključi ko je počinio prekršaj pišući “ubi Srbina”, “Kosovo je Srbija”… Da li je u pitanju neko sa terena, ili neko sa klupe?  

Happy se toliko zabrinuo za Crnu Goru uoči lokalnih izbora da se plaši da političke turbulencije zahvataju sve nivoe društva i ekonomije. Otkrivaju nam da gradonačelnik Podgorice i potpredsjednik DPS-a, Ivan Vuković, želi da se otcijepi od matice. U razgovoru o izborima u BiH pojavila su se imena Dritana Abazovića i Željka Ivanovića. Milomir Marić se pita kako spasiti sve srpske zemlje, a njegova koleginica – kad će Crna Gora biti razvijena zemlja kao Srbija… 

Iako se do sada mogao steći utisak da Happy igra 1 na 1 protiv Mila, DPS-a, ili koga već, sa krila povremeno asistira – Pink, koji malo brka lokalni i državni nivo. 

Kontranapad 

Malo su i crnogorski mediji uzvratili paljbu na drugoj strani terena. Tako smo mogli čuti da je na snazi zilotska okupacija SPC-a, da su URA-ši Pretorijanci, te da spas leži u dresovima široke koalicije u Podgorici na čelu sa DPS-om, gdje su sve istaknuti intelektualci, evropskog formata, spremni da “zabiju” u svakom momentu.  

Kad se podvuče crta, ostali smo uskraćeni za neki čist zicer, pravu masnu dezinformaciju, kojom bismo se rado pozabavili. Mediji se nekako stidljivo bave lokalnim izborima, što ne znači da ne kreiraju narative, koji svakako mogu imati uticaj na konačni rezultat.  

Nalik profesionalcima u NBA franšizama, kvazi-profesionalcima u  ranim jutarnjim satima, i mi smo spremni da uđemo u igru, jer nam iskustvo govori da ćemo imati značajnu rolu u ovoj utakmici. Pratimo, analiziramo i čekamo svojih pet minuta. Do tada, čisto malo da potpomognemo analogiju sa košarkom i relaksiramo situaciju: pogledajte ko je najozbiljniji kandidat za top pika na draftu naredne godine.  

Marko Vukajlović