Javna uprava mora da bude otvorena i po mjeri građana

Javna uprava mora da bude otvorena, prisutna i po mjeri građana. Daću maksimalan doprinos da se Zakon o slobodnom pristupu informacijama (SPI) usvoji. To je poručio ministar javne uprave, Maraš Dukaj, na konferenciji pod nazivom “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”, koju je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) organizovao uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). 

Dukaj je poručio da, ako ne bude unaprijeđenja, Zakon o SPI ne treba da se usvoji i pozivao je cjelokupnu javnost da se uključi. 

“Javna uprava na svakom nivou treba da bude takva. Ja nisam zadoovljan, jer je centralizacija na svakom nivou, lokalne samouprave moraju imati veću autonomiju”, kazao je Dukaj. 

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a, Biljana Papović, poručuje da institucije se često postavljaju iznad zakona i kriju informacije o svom radu.

“Sve je manje onih koji redovno odgovaraju na zahteve za slobodan pristup informacijama građana i nevladinih organizacija. Posebno je teško doći do informacija o raspolaganju budžetskim sredstvima, broju zaposlenih u upravi i njihovim imenima, primanjima javnih funkcionera”, kazala je Papović.

Crna Gora nije bila spremna za sajber napad

Papović je podsjetila da nam se nedavno desio jedan negativan fenomen, opasan za funkcionisanje države – hakerski napadi.

“Štetu je teško procijeniti, ugroženi su podaci, operativno funkcionisanje uprave”, kazala je Papović.

Dukaj je pojasnio da Crna Gora nije bila spremna za sajber napad.

Mi smo članica NATO, nemamo zaštitu 24/7, a ima je svaka zemlja u regionu. Imali smo jak napad na kompletnu državnu strukturu. Zahvaljujući našim ljudima iz javne uprave uspjeli smo da zaštitimo primarna dokumenta, ono što je interes države i građana. Ne možemo u ovom momentu reći kakve su posljedice. Radi se na uspostavljanju kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, a uskoro ćemo imati tim koji će raditi 24/7. Prioritet je formiranje agencije za sajber bezbjednost, jer će napada biti sve više.” 

Dukaj ističe da kašnjenje sa digitalizacijom puno košta građane i privredu:

“Moramo što prije digitalizovati kompletan sistem i omogućiti građanima da najlakši način završavaju svoje obaveze. Uskoro ćemo imati pilot projekat za jednu kompletnu opštinu, ako to prođe, projekat će se proširiti na ostale uprave. Moramo prilagoditi servise građanima. Neki servisi postoje, ali nisu pristupačni svima.”

Međutim, postavlja se pitanje da su službenici javne uprave spremni na rad u novom okruženju, na šta Dukaj poručuje: 

“Službenici javne uprave do sada nisu imali priliku da se usavršavaju kako bi koristili određene servise. Plan je pokretanje procedure digitalne pismenosti za zaposlene u javnoj upravi.” 

Zakon o Vladi na čekanju

Papović je kazala da dugo čekamo Zakon o Vladi, ali da je početak njegove izrade bio jedan od prvih poteza na početku mandata nove Vlade.

“Radna grupa je prilično efikanso odradila prvi dio posla u izradi Nacrta. On nije baš najbolje prihvaćen na sjednici Vlade, fokus rasprave umjesto sistemskog pristupa stavljen je na broj resora i organizaciju koja nije po volji određenim članovima Vlade”, poručila je Papović.

Dukaj je istakao da je Crna Gora jedina zemlja u regionu koja nema zakon o Vladi i da će se potruditi da on što prije bude usvojen.