Podrivanje demokratije: Opasni poremećaji Ustavnog poretka

U posljednjih šest godina, u Crnoj Gori se dešavaju izuzetno opasni fenomeni i presedani kojima se na različite načine, a najčešće kroz privremeno ili trajno blokiranje funkcionisanja institucija, podriva njen demokratski poredak. Za ovaj proces su prvenstveno odgovorni političari, značajan dio onih koji su bili u svim sazivima parlamenata u ovom periodu, ali i oni u vladama i na drugim važnim mjestima odlučivanja.

U želji da skrene pažnju na ovaj izuzetno opasan trend, Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pokreće objavljivanje serije publikacija pod nazivom “Podrivanje demokratije u Crnoj Gori”.

Cilj nam je da pokažemo kako značajna većina političkih aktera radi direktno protiv institucija sopstvene države, na način da ne poštuju Ustav koji su donijeli, niti obavljaju svoje suštinski važne obaveze propisane ovim aktom. Oni time direktno opstruiraju proces pristupanja Evropskoj uniji (EU), a naročito ispunjavanje političkih kriterijuma za članstvo, te demokratski razvoj društva i odbranu elementarnih načela dobre demokratske uprave.

Prvu u nizu publikacija, koju smo nazvali “Opasni poremećaju ustavnog balansa”, posvećujemo direktnom urušavanju Ustavom propisanog odnosa između najvažnih djelova vlasti u Crnoj Gori. Autori prve publikacije su izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica i istraživačica Nina Đuranović. Kompletnu publikaciju možete naći ovdje.

Predmet naše analize bili su treći mandati, bojkoti, zloupotrebe ovlašćenja, blokade, preuzimanja nadležnosti, ponižavanja institucija i još brojne pojave koje nijesu primjerene za države i društva koja se karakterišu kao demokratska. Kroz 15 primjera prikazujemo samo osnovnu sliku urušavanja našeg ustavnog poretka od strane političkih elita, svjesni da ih je, u prethodnih nekoliko godina, bilo znatno više.

Jedna od najupečatljivijih situacija se dešava upravo sada – Skupština želi bez odluke Ustavnog suda smijeniti predsjednika, dok predsjednik aludira da bi samostalno mogao krenuti u proces raspuštanja parlamenta. Ukratko, ruše se sve kočnice autoritarnom ponašanju koje postoje u našem sistemu. Ali o ovome ćete čitati u nekom od narednih djelova serijala.

Zajedničko svim slučajevima je dvolično ponašanje političara: javna afirmacija EU integracija i demokratskih principa, s jedne i, istovremeno, njihovo potpuno uništavanje kroz stalno pronalaženje opravdanja i neistinitih alibija za (ne)činjenje. U osnovi svega stoji zapravo neutaživa želja pojedinih djelova vlasti da neustavno dominiraju nad svima drugima.

Sve ovo dovodi do procesa koji su nezamislivi u demokratskim društvima: Vlada unižava Skupštinu, Skupština blokira sopstveni rad, Skupština blokira i pravosudni sistem, predsjednik države prijeti tužilaštvu, predsjednik Vlade se predstavlja kao šef krivičnog gonjenja, parlament ignoriše odluke sudova, a Vlada materijalno dotira tužioce i sudije… I, naravno, još mnogo toga.

Stalnim podrivanjem demokratije ispletena je paukova mreža u koju su se upecali država i društvo, ali nažalost i mnogi građani i građanke. Pozivamo sve one koji nijesu spremni da bespomoćno posmatraju propadanje države, sve progresivne djelova našeg društva, da se suprotstavimo ovim pojavama i da se zajedno počnemo oslobađati ove mreže. Zaista je krajnje vrijeme za to.

Dragan Koprivica, izvršni direktor CDT-a