Bitku za Nikšić smo preživjeli. Hoće li biti bitke za Podgoricu?

Učesnici lokalnih izbora u Crnoj Gori polako otkrivaju karte i izborne liste, oštre pera za pisanje saopštenja i obećanja, ali mediji više ni ne čekaju da se pera zašilje.

Već imamo najave kakva bi medijska kampanja mogla biti, upravo onakva kakvu ne želimo. I prije nego je bilo koja politička opcija otkrila imena na izbornoj listi, TV Happy je otvorila kampanju, i to kako.   

Crnogorska nacija je izmišljena u Jajcu, Crna Gora je bruka i nenormalnost, pravi probleme čitavom normalnom svijetu, bog je stvorio sve narode a Crnogorci su stvorili boga, Crnogorci su satanisti koji su počinili brojne zločine tokom Drugog svjetskog rata, sekularnost Crne Gore se zasniva na imenu Sekule Drljevića. To bi bio grub sažetak dvadesetominutnog razgovora u jutarnjem programu TV Happy.  

Sve ovo neodoljivo podsjeća na prošlogodišnju bitku za Nikšić koja se vodila u studijima beogradskih TV stanica i redakcijama tabloida.   

Tokom bitke za Nikšić u kojoj su na prvoj liniji fronta pali novinarski standardi i kodeks, obavijestili su nas da će Milo Đukanović isključiti struju cijelom gradu, a prvo biračkim mjestima, da skuplja ni manje ni više nego 300 momaka da prave nerede u Nikšiću i ponište volju birača, a Duško Marković je baš tada riješio da napusti DPS i osnuje novu partiju, pao“ je policajac zbog kupovine ličnih karata  

Mediji su štancali istraživanja i pripisavali ih onima koji za ta istraživanja nisu ni čuli, na društvenim mrežama su se najavljivali neredi kojih nije bilo, fabrikovali su se tvitovi i izjave učesnika izbora.   

Krvava je to bitka bila. Kakva će biti bitka za Podgoricu, Bar, Bijelo Polje, Pljevlja, Danilovgrad, Zetu, Šavnik, Žabljak, Kolašin, Budvu, Tivat, Plav, Rožaje, Plužine, to ćemo tek vidjeti.   

Realno je očekivati nešto manje intenzivne bitke za Plav, Rožaje, Šavnik, a da će „letjeti glave“ na „frontu“ u Podgorici. Na to upućuje činjenica da vam desničarski portali i njima bliske Fejsbuk stranice mogu zabraniti  da budete na listi koju podržavate. Ustav jasno kaže da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori. Osim ako taj državljanin/ka nije Marija Vuković.   

Svakako, tim Raskrinkavanja će pratiti sve izborne “bitke”, prikupljati dezinformacije, provjeravati sumnjive objave u medijima i na društvenim mrežama. U tome nam možete pomoći tako što ćete nam preko mejla, Fejsbuka i Tvitera ukazivati na sumnjive članke, slati viralne objave za koje mislite da ih treba provjeriti a naš tim će sa zadovoljstvom uraditi provjeru.