Široka podrška medija odbrani novinarstva od dezinformacija

Veliki broj crnogorskih medija i medijskih organizacija podržao je Inicijativu o zaštiti profesionalnog novinarstva od negativnog uticaja lažnih vijesti, i uspostavljanje Fonda za suprotstavljanje dezinformacijama čija je svrha očuvanje i unapređenje novinarstva u javnom interesu.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u saradnji sa Društvom profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) i uz podršku Evropske unije od početka godine sprovodi konsultacije i radi na pripremi ove inicijative koja počiva na ideji da borba protiv dezinformacija ne može biti uspješna ako je ne podržavaju i ne predvode mediji i novinari koji djeluju u javnom interesu.

Crnogorski mediji su prihvatili da učestvuju u postupku pripreme i definisanja pravila funkcionisanja budućeg Fonda koji će u formi predloga biti upućen nadležnom ministarstvu i Vladi Crne Gore. CDT je već predstavio ovu ideju Ministarstvu kulture i medija i imamo njihovo razumijevanje za našu inicijativu.

Podržavaoci inicijative, iako dolaze sa različitih pozicija i imaju različite uređivačke politike, saglasni su oko  principa koji čuvaju novinarstvo od pogubnog uticaja dezinformativnih kampanja i aktivnosti. Oni će nastojati da da u svom radu afirmišu načela transparentnosti, integriteta, tačnosti, korišćenja kredibilnih izvora, etike i prava na ispravku informacije.

Inicijativu o zaštiti profesionalnog novinarstva od negativnog uticaja lažnih vijesti podržali su nacionalni javni servis RTCG, televizije sa nacionalnom frekvencijom Vijesti i Nova M, kao i televizije Adria i A Plus. Takođe, podršku našoj inicijativi su dali i lokalni javni emiteri, radio-televizije Nikšić, Pljevlja, Cetinje i Rožaje .

Uz već pomenutu medijsku kuću Vijesti, podršku smo dobili i od dnevnih novina Pobjeda i Dan uključujući i portale, i od nedjeljnika Monitor. Inicijativu podržava i novinska agencija MINA, kao i portali CDM, Portal Analitika, Onogost.me, Normalizuj.me, Investitor.me, Bizniscg.me, Ulcinj.info.

Našu inicijativu podržavaju i brojne radio stanice: Radio Tivat, Radio Titograd, Radio D, Elmag, Mag i El, Radio Laki, Radio Krš i Radio Feniks. Podršku inicijativi dali su i organizacije koje se bave medijima Institut za medije Crne Gore, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Medijska Asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE), Medijski savjet za samoregulaciju, NVO 35 mm i Građanska Alijansa.

Inicijativu su podržali i pojedinci – brojni novinari/ke i urednici/e iz različitih medijskih kuća.

Ovakva saglasnost medija oko potrebe za borbom protiv dezinformacija i principima na kojima ona počiva pokazuje da u Crnoj Gori, uprkos tradicionalnoj podijeljenosti medijske scene, postoji prostor za jednu dobru i korisnu podjelu – na medije koji se bave novinarstvom u javnom interesu nasuprot publikacijama koje šire dezinformacije iz ekonomskih, političkih ili ideoloških motiva.

CDT i DPNCG će do kraja godine, nakon inkluzivnog i otvorenog konsultativnog procesa, ponuditi Vladi model za pružanje podrške medijima koji se žele pridružiti borbi protiv dezinformacija.

Tekst Inicijative o zaštiti profesionalnog novinarstva od negativnog uticaja lažnih vijesti je dostupan u dokumentu ispod. Pozivamo sve medije i medijske organizacije koje su iz bilo kog razloga propustili da podrže ovu inicijativu, da to učine do kraja jula 2022. godine, na način što će nam poslati saglasnost da prihvataju našu inicijativu.

 

Milica Kovačević

Programska direktorica CDT-a